onsdag 26. oktober 2016

Blodtrykket

Blodtrykket varierer gjennom dagen. Det er helt normalt at blodtrykket svinger kraftig gjennom dagen avhengig av aktivitet. Høyt blodtrykk graderes avhengig av hvor høyt over normalen blodtrykket ligger, forklarer Sollien. Med blodtrykket mener vi som regel det arterielle blodtrykket , altså det blodtrykket som måles i arteriene (pulsårene).


Det er dette blodtrykket som måles på legekontoret.

Hvor ofte skal blodtrykket kontrolleres? Når blodtrykket er normalt, og du ikke har plager, vil legen oftest kontrollere blodtrykket ditt med 6-måneders intervall. Hvis blodtrykket ikke er velbehandlet, vil legen, alt etter hvor høyt blodtrykket ditt er, avgjøre hvor ofte du må få kontrollert blodtrykket. Både det systoliske og det diastoliske blodtrykket angis. En reduksjon i undertrykk (diastolisk trykk) på bare mmHg kan redusere din risiko for slag med.


De nydeligste retter og en beskeden vektreduksjon på bare kg kan få blodtrykket til å falle. Stress, overvekt, inaktivitet, høyt saltforbruk og et dårlig sammensatt kosthold kan bidra til blodtrykket stiger. Ved et lett forhøyet blodtrykk anbefales livsstilsendringer.

Men med alderen bliver ens pulsårer stivere og mindre eftergivelige. Derfor kan blodtrykket stige, og det er ikke unormalt at have et systolisk blodtryk omkring 1mmHg i års alderen. Kaffe kan øke blodtrykket , og du bør ikke drikke kaffe i timene før en blodtrykksmåling.


Stress og angst kan øke blodtrykket vesentlig hos enkelte. Om du har nyresykdom, anses det ugunstig med gjennomsnittsblodtrykk over 1over 80. Det er blodtrykket som driver blodet gjennom kroppen, og hvis trykket er for høyt over ti kan det skade blodårene (karskade). Når du røyker stiger blodtrykket fordi nikotinen får de små blodkarene til å trekke seg sammen. Røyker du daglig, kan du derfor presse blodtrykket opp slik at det er høyt hele tiden.


Røyking får blodet til å størkne lettere og forsnevrer blodårene, og derfor får røykere flere blodpropper i hjerte og hjerne. Dette trykket kan måles, og dette kaller vi for blodtrykket. Er du anspent eller engstelig, kan måleresultatet lett bli for høyt. Derfor måles blodtrykket ofte flere ganger før man slår fast om det er for høyt. Det finnes ingen entydig fasit på hvor høyt blodtrykket bør være.


Dette avhenger blant annet om du har andre risikofaktorer for hjertesykdom, som hjerte- og karsykdom , diabetes eller nyresykdom. Hvis blodtrykket blir for lavt blir blodforsyningen til viktige organer som hjerne, hjerte og nyrer utilstrekkelig. Da opptrer symptomer som slapphet og svimmelhet og i verste fall besvimelse.


Veldig lavt blodtrykk kan være livstruende.

Dette helseproblemet krever medisinsk tilsyn for å holdes kontrollert, men det finnes måter du kan senke blodtrykket ditt på naturlig, uten bruk av medisiner. De som lider av høyt blodtrykk må endre noen av vanene sine for å ha en bedre livsstil, dette for å forebygge og ta hånd om problemer knyttet til blodtrykket. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Du bør også måle blodtrykket i begge armene. Er tallene høyere enn de burde være, anbefales livsstilsendringer som kan senke blodtrykket (for eksempel gjennom kostholdsendringer, mosjon, og røykeslutt).


Hvor høyt blodtrykk du har avhenger blant annet av hvor kraftig hjertet pumper, hvor mye blod som skal pumpes rundt og hvilken motstand blodet møter i årene. Ved å blåse opp ballongen oppnås en gradvis avklemming av underliggende strukturer. I nyere, automatiserte blodtrykksapparater benyttes mekanisk stramming av mansjetten. Senk blodtrykket med yoga.


I de senere årene har det kommet flere studier som viser at treningsformer som yoga og avspenning har blodtrykksenkende effekt. Dette er muligens fordi avspenning reduserer pulsen og blodtrykket fordi du puster roligere, reduserer spenninger i muskulaturen og slapper bedre av (kilde 6). Sterk varme senker blodtrykket så derfor bør mennesker med lavt blodtrykk unngå dette, sier Dyvik Ellingsen. Hun påpeker at fysisk aktivitet vil bidra til å få opp blodtrykket og minske plagene, og at det viktigste rådet av alle er å drikke nok vann i hverdagen. Passer til overarmer med en omkrets på 22–cm.


Minnefunksjonen lagrer målinger, og LCD-displayet viser resultatet på en tydelig måte. Leveres i praktisk oppbevaringsveske. Grønnsaker som senker blodtrykket.


At rødbeter senker blodtrykket hos friske voksne, i opptil et døgn, har vært vist av flere ( 4). Nå er det også kjent at å spise andre grønnsaker som er rike på nitrat også øker konsentrasjonen av nitrat og nitritt i blodet hos mennesker. På den annen side, hvis du har lavt blodtrykk, er det bra for deg å øke saltinntaket ditt uten å overdrive.


Hvis du har høyt blodtrykk, er det veldig tilrådelig å redusere forbruket. Det højeste tryk kaldes det systoliske blodtryk, og det laveste tryk kaldes det diastoliske blodtryk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg