onsdag 26. oktober 2016

Feber grader

Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen.


Normal kroppstemperatur er 3grader. De vanligste symptomene på feber hos voksne er hodepine, kuldefornemmelse, samt ledd- og muskelsmerter.

Ved høy feber og dårlig allmenntilstand. Ved feber hos voksne (mer enn grader ) som har vart lenger enn dager. Dersom barnet er mindre enn måneder gammelt. Jeg føler meg litt pjusk, litt som jeg har feber.


Varm men samtidig kald. Målte temperaturen. Den var første gang på 35. Dette er ikke første gang jeg har følt at. Når blir feber kritisk?

Hvis feberen blir meget høy - over 4grader. Se også symptomoversikt - feber. Dette kan imidlertid variere litt fra person til person - alt fra til grader kan ligge innenfor normalen. Jo høyere feber man har, jo verre er det, men det er ikke nødvendigvis farlig å ha over i feber.


Går derimot temperaturen over grader , er det potensielt farlig, sier lege ved Norsk idrettsmedisinsk institutt Sverre Mæhlum. Stiger temperaturen over grader kan proteiner, eller eggehvitestoffer, i hjernen koagolere. I arbeidet som helsefagarbeider vil du møte mange pasienter med feber.


Lav kroppstemperatur, kalles hypotermi på det medisinske fagspråket. Kroppstemperatur er en måte å måle kroppens evne til å lage og til å bli kvitt varme. Kroppen er veldig god på å holde temperaturen i et trygt område, selv når temperaturen utenfor kroppen endres mye. Alle som har feber , trenger å drikke mye for ikke å tørke ut. Derfor ser man ofte, at sygdomme, som medfører høj feber hos børn, ikke behøver at give feber hos voksne.


Brannen holdt godt over 8grader. Man klarer ikke stå der så veldig lenge. Vi svetter voldsomt og det er viktig å ha mye drikke. Det er som å ha feber.


Foto: Privat – Høy feber hos barn er ikke ensbetydende med alvorlig sykdom. Barnelege Annette Resch.

Unntaket er barn som har hatt feberkramper tidligere. De skal ha febernedsettende medisin ved feber over 3grader. Har barnet smerter og ubehag vil dette også lindres. Vær imidlertid klar over at noen barn har større temperatursvingninger enn dette uten å være syke. Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber.


Små barn får lettere feber enn voksne, og feberen kan fort bli høy.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg