torsdag 20. oktober 2016

Herpes smitte

Medfødt herpes er svært sjeldent i Norge. Smittemåte og smitteførende periode. Direkte kontaktsmitte ved slimhinnekontakt og gjennom spytt og ved seksuell kontakt. HSV kan også hos den enkelte smitte fra kjønnsorganer til munn eller anus.


Nyfødte kan smittes ved fødselen gjennom slimhinner i fødselskanalen dersom moren har utbrudd ved fødselen.

Les mer om hvordan herpes smitter. Kondom reduserer risiko for smitte i underlivet. HERPES TYPE 1: HSV-er årsaken til såkalte forkjølelsesår rundt munnen hos barn og voksne, og kan også smittes seksuelt.


Genital herpes er en infeksjon i underlivet med herpes simplex virus (HSV). Det skilles mellom to typer virus: HSV-og HSV-2. Første utbrudd (primærinfeksjonen) kommer oftest få dager til uker etter smitte.


Hos mange (over prosent) forløper dette uten plager, men det første utbruddet kan også være svært plagsomt. Man kan redusere risikoen for smitte på flere måter.

Først og fremst bør man fortelle partneren at man har herpes , slik at man sammen kan bli enige om hvordan man vil forholde seg til smittefaren. Det er ikke noe jeg kan gjøre for å begrense risikoen for å smitte min partner. Sjansen for å bli smittet er størst dersom seksualpartneren din har et utbrudd av herpes (kontaktsmitte).


I begynnelsen av et utbrudd er det få symptomer, og mange oppdager derfor ikke at de har ett utbrudd. Andre utsatte er nyfødte av mødre som blir smittet rundt fødselen. Etter primærinfeksjon oppholder viruset seg latent i ett dorsalrotsganglion. Reaktivering av latent virus fører til herpes zoster, også kalt helvetesild.


Tradisjonelt har HSV-vært vanligste årsak til genital herpes , men de siste årene har man sett at genital smitte med HSV-er i økning. Begge virus kan gi infeksjon rundt munn og kjønnsorganene. Helvetesild gir ubehag og smerter som kløe, prikking og svie.


Utslettet kan bryte ut samtidig med smertene, eller komme etterpå. Personer med helvetesild kan smitte andre med vannkopper. Det er ingenting som tyder på at herpes er farlig, heller ikke på lang sikt. Over av pasientene får nye utbrud men disse er som nevnt mindre plagsomme og varer gjerne i 1-uker. Dette kan medføre alvorlig sykdom hos den nyfødte.


Ved aktiv herpes genitalis kan barnet bli smittet under fødselen og dermed bli livstruende sykt. SVAR: Hei Takk for at du skriver inn til ung.

Du kan smitte deg selv eller bli smittet av andre ved å føre fingre. Viruset som forårsaker herpes -infeksjon finnes i sårvæsken fra et herpessår. Disse virus affiserer fortrinnsvis henholdsvis oralt og genitalt, men begge har mulighet for å infisere begge steder, men er da mindre patogene, og forårsaker m. Kan forkølelsessår smitte til herpes i kønsdelene? Har man selv et forkølelsessår, kan man smitte sin sexpartner gennem seksuel kontakt i form af oralsex.


Forkølelsessår kan altsåoverføres til herpes i kønsdelene. Oralsex med en med en, der har herpes for neden, kan give forkølelsessår. Når du har forkjølelsessår, kan du smitte andre.


Du bør derfor unngå kyssing, drikke av samme glass og dele bestikk. Du bør også unngå oralsex siden det kan gi herpesinfeksjon på partnerens kjønnsorgan. Herpes kan ligeledes smitte den anden vej.


En spesiell form for munnsår kalles after. After er ikke det samme som herpes. Dersom partneren har genital herpes , og den gravide ikke selv har hatt det, kan man beskytte seg mot smitte ved å bruke kondom på slutten av svangerskapet.


De fleste eksperter fraråder sex med frisk partner når du har symptomer på begynnende utbrudd eller ved et utbrudd av genital herpes. Det kan også smitte gjennom å dele glass, bestikk og tannbørste dersom disse gjenstandene deles umiddelbart. Det smitter med andre ord mye lettere enn HIV.


HIV krever åpent sår i munn eller hud. Ved analsex kan herpes smitte til endetarmen. Folkehelseinstituttet. Utbrudd av genital herpes er som regel mye mer smertefulle enn alminnelige munnsår.


Det betyr at de kan smitte andre med herpes uten å være klar over at de har viruset selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg