torsdag 15. september 2016

Væske i mellomøret voksne

Væske i mellomøret voksne

Væsken er seig eller slimete, men det er ingen bakterieinfeksjon, kun en irritasjon. Mellomøret er forbundet med svelget gjennom øretrompeten (tuba Eustachii). Oftest er det få eller ingen symptomer. Væske i mellomøret hos voksne kan derfor være tegn på alvorlig sykdom. Noen kan ha periodevise, kortvarige smerter.


Dersom man hos voksne fortsatt ser væske i mellomøret etter tre måneder, er det tilrådelig å tappe ut væsken ved å skjære hull i trommehinnen. Væskeansamling i mellomøret uten akutt inflammasjon eller infeksjon. Skyldes dysfunksjon av tuba auditiva, som fører til trykkutligningsproblemer i mellomøret. Undertrykket som etter hvert oppstår, gir effusjon av væske fra mellomørets slimhinne.


Opptil av barn får sekretorisk otitt i hvert fall én gang før 8-årsalderen. Selv om væsken forsvinner fra mellomøret kan tilstanden komme tilbake. Dersom barnet er plaget med væske i mellomøret over lengre perioder kan dette påvirke utviklingen av tale- og språkferdigheter. Jo yngre barnet er, jo større er sannsynligheten for flere ørebetennelser med påfølgende sekretorisk otitt.


Hos voksne er væske i mellomøret langt sjeldnere. Det kan skyldes trykkskader i øret (for eksempel i forbindelse med dykking eller flylanding), luftveisinfeksjoner eller en svulst. Spesielt ensidig serøs mellomørebetennelse gir mistanke om kreftsykdom i øvre del av svelget. En infeksjon som oppstår bak trommehinnen, i den midtre delen av øret, er en mellomøret infeksjon eller otitis media.


Barn er den hyppigste offer for mellomøret infeksjoner, men voksne kan utvikle mellomøret infeksjoner i tillegg. Mellomøret infeksjoner hos voksne er oftest forårsaket av en bakteriell infeksjon eller virus. Ved denne betennelsen fylles mellomøret med mer eller mindre seigtflytende væske , og det eneste symptomet er nedsatt hørsel.


Dersom hørselstapet vedvarer, kan man gjøre paracentese med innleggelse av ventilasjonsrør i trommehinnen. Betegnelsen otosalpingitt, serøs otitt og katarrhalsk otitt dekker den samme tilstanden. Sekretorisk otitt (sekretorisk otitis media = SOM) er en tilstand med nonpurulent væske i mellomøret.


Ved svimmelhet er det en rekke forhold som må utredes. Jeg kan ikke stille noen diagnose over nett, men jeg kan gi deg en pekepinn på hvor du må lete. Kan forekomme både hos barn og voksne.


Skyldes ofte langvarig mellomørekatar med væske i mellomøret (sekretorisk otitt). En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus. Tilstanden kan gi forbigående nedsatt hørsel. Dette kan gi smerter, hevelse og ømhet bak øret. Noen barn kan etter en ørebetennelse eller forkjølelse få en opphopning av væske i øret.


Under en eksamen, ser legen for rødhet i mellomøret med et instrument som kalles en otoskop og kan bruke en pneumatisk otoskop, som vil forsiktig puff luft på trommehinnen. Dette fører til en sunn trommehinnen til å flytte, men noe væske i mellomøret vil ikke tillate at trommehinnen til å flytte. Hos barn er årsaken oftere at luftekanalen (øretrompeten) ikke er utvokst ennå, dvs den har for liten diameter.


Kommer ikke lufttrykksendringene omkring oss opp og inn til mellomørene blir det undertrykk og væske i mellomøret , noe som hindrer full bevegelse av trommehinnen og dermed fører til redusert hørsel, og ubehag. Det vanligste symptomet er nedsatt hørsel. Trommehinnen vil da trykkes innover i mellomøret , hvilket først føles som en dott, men det kan også føles vondt dersom trykket fortsetter å øke (eksempler: dykking, eller når vi lander i fly).


Du kan forsøke å tvinge luften opp i mellomøret ved å utlikne (som du gjør når du lander med fly eller svømmer nedover i vannet).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg