mandag 5. september 2016

Krav til fall på bad

Lave priser og rask levering på baderomsprodukter. Se vårt enorme utvalg nå! Mange alternativer i dusjløninger. Mega stort utvalg av badekar. Hos HTH dyrker vi en lidenskap.


Sagt på en annen måte: Det skal være fall til sluk.

Dette begrenser muligheten for konflikt fordi kravene er mer konkrete, sier Karlsen. Vannskader i våtrom er et økende problem. De fleste skader skyldes utettheter rundt gjennomføringer i gulv og vegg samt manglende fall til sluk.


Med våtrom menes bad , dusjrom og vaskerom, det vil si rom hvor overflater på vegger og gulv jevnlig eller av og til blir utsatt for fritt vann (vannsøl). Krav til fall på badet. Et bad skal ha sluk, og tilstrekkelig fall mot sluket på de deler av badet hvor gulvet blir utsatt for vann regelmessig.


Dette følger av forskrift om tekniske krav til byggverk av 1. Hvilke forskriftskrav som gjelder for et bad avhenger av når arbeidet på badet er utført.

Det blir meningsløst å ha mm eller mer regnet fra undersiden av terskelen. Tviler litt på at dette utføres i praksis med selvutrettende masser etc. I bolig inngår bad , dusjrom og vaskerom i begrepet våtrom. Vann på gulvet i våtrom må ledes til nærmeste sluk.


Både veiledningen til TEK og Byggebransjens våtromsnorm (BVN) inneholder spesifiserte krav til fall på gulv i våtrom. Der det er valgt store fliser kan fallreglene være en utførelsesmessig utfordring. På våtrom er det viktig at vann ikke samler seg opp i hjørner og kroker. Tilstrekkelig fall på gulv i våtrom vil være 1:5 minimum m ut fra sluket. Lekkasjevann skal kunne renne til sluk fra ethvert sted i våtrommet.


Det må være fall mot sluk på hele gulvet, minimum 1:100. Vi skal her se litt på hva som kan være akseptabel kvalitet dersom ikke alle mål kan nås. Fagrådet for våtrom er positive til den nye forskriften, TEK 17. Ordlyden i TEKer mer presise og enklere å forstå.


Ikke egnet til alle bad. For eksempel bygges mange eneboliger i dag med bad både i første og andre etasje, og da er det normalt ikke krav om trinnfrihet til bad i andre etasje. Løsninger egner seg best på bad med moderat fall på hele. Nå stilles det krav til fall mot sluk.


Byggeforskriftene stiller krav til utlufting i våtrom.

Bruk en tann-sparkel til dette. Weber Gulvavretting krever at du har membran på toppen. Fallet bør være på.


Her oppsummerer vi de viktigste endringene i TEKsom har innvirkning på rørleggerens arbeid med vann i bygg. Nybygging og ombygging BVN 30. Eksempler på golv- og veggkonstruksjoner BVN 30. Modernisering av bad i boligblokker BVN 31.


Bad i underetasjer. Utførelse av påstøp med betong, mørtel eller avrettingsmasse BVN 31. Våtromsgolv på trebjelkelag BVN 31.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg