onsdag 21. september 2016

Bronkitt hoste

Akutt bronkitt er en forbigående infeksjon i slimhinnene i luftrøret og bronkiene. Det vanligste kjennetegn er vond hoste. Man kan også få lett feber, verkende muskler, og tung pust ved lette fysiske anstrengelser. Bronkitt vil ofte oppleves ekstra ille om natten, og et godt råd er å ligge med hodet litt hevet.


En akutt bronkitt kommer gjerne etter en forkjølelse eller influensa, men ikke nødvendigvis. Sykdommen går som regel over av seg selv.

Hoste er det vanligste symptomet på akutt bronkitt. I begynnelsen er hosten gjerne tørr og irriterende, men i løpet av noen dager er det vanlig å få en tiltakende og vedvarende slimhoste. Kronisk bronkitt defineres ifølge Høye som hoste med slim som varer mer enn tre måneder hvert år i to påfølgende år. Dette er en sykdom som hører inn under samlebetegnelsen KOLS, og i motsetning til akutt bronkitt er ikke kronisk bronkitt en infeksjonssykdom, sier han.


Bronkitt kan være smittsomt - det kommer an på årsaken til din bronkitt. Hvor lenge kan det smitte og hvordan kan man forebygge at sykdommen smitter? Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon.


Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS.

Det kan forekomme sår hals og snue. Hosten kan være tørr eller slimete. Det er også vanlig med farget oppspytt ved hoste. Lavgradig feber er ikke uvanlig. Disse kjemikaliene kan selvfølgelig også føre til mer alvorlige ting som bronkitt , KOLS, lungebetennelse og lungekreft.


Kronisk hoste er grunn til bekymring hos de som røyker. Men ikke-røykere bekymrer seg også for kronisk hoste , og de trenger også en utredning for å finne årsaken. Luftveisinfeksjon, blant annet rhinitt, sinusitt, laryngitt, akutt bronkitt og pneumoni. Ofte periodevis hoste om natten. Hos barn kan det i noen tilfeller være brekninger eller oppkast av slim.


Tilstanden går ofte over av seg selv etter noen uker, men noen trenger legebehandling. Bronkitt fører til konstant hoste og forskjellige fremmedlyder når man lytter på lungene med stetoskop. Når man lytter på lungene med stetoskop, kan det høres pipelyder på utpust og knatrelyder på innpust, som kommer av trange og slimete luftveier. Kronisk bronkitt kan hos noen utvikle seg til KOLS som er en mer alvorlig diagnose og som betyr kronisk obstruktiv.


Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Infeksjonen medfører økt slimdannelse, hoste og betennelse. Bronkitt er en infeksjon i slimhinnen i bronkiene, luftveiene mellom luftrøret og lungene.


Hovedsymptomet ved bronkitt er hoste med farget oppspytt.

Det ikke uvanlig med smerte i brystveggen under hosting. For de fleste varer hosten i to til tre uker, men noen plages i over fire uker. Hoste og sårhet i brystet er kjennetegn på denne sykdommen. Man har gjerne tørrhoste uten at det kommer noe opp når man hoster, sier hun.


Som oftest skyldes bronkitt et virus. Definisjonsmessig har man akutt bronkitt dersom man hoster mer enn fem dager som beskrevet over, sier Svein Høegh Henrichsen, spesialist i allmennsmedisin. Hva er symptomene på bronkitt ? Sår hoste dag og natt. Det føles som at det river bak brystbenet og man gruer seg for å hoste.


Mange pasienter peker på brystet sitt når de skal forklare: Det sitter her, sier de, og gnir seg over midten av brystkassen. Dersom hosten er tørr kan man benytte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg