torsdag 8. september 2016

Mot forstoppelse

Søk etter mot forstoppelse på den nye KensaQ. Forstoppelse kan komme av flere årsaker. De vanligste er for lite væske og fiber i maten, mye stillesitting, stress og lite fysisk aktivitet. Dårlige avføringsvaner, for eksempel at man stadig utsetter toalettbesøk, kan også bidra til forstoppelse.


Derfor vil jeg i dag dele mine beste tips for å unngå nettopp forstoppelse. Drikk rikelig med væske.

Dehydrering bidrar til forstoppelse så pass på å få i deg rikelig med væske gjennom dagen. Men rådene som hjelper ved akutt diaré, hjelper ikke alltid ved forstoppelse eller treg mage. LavFODMAP-dietten brukes mest til behandling av diaré og luftproblematikk. Den har vist å virke på forstoppelse også, men dessverre ikke så godt, sier Hausken.


LES OGSÅ: Dette mener norske forskere om lavFODMAP. Vanlige årsaker til forstoppelse er arvelige forhol for lite fiber i kostholdet, at du drikker for lite væske eller at du mosjonerer for lite. Treg mage og forstoppelse er et problem som mange har til tider.


Dette er et kjerringråd som skal være til god hjelp.

Les mer om forstoppelse. Det er da det er greit at det finnes hjelp og kjerringråd mot problemet med. Mange vil kunne oppnå en avførende effekt mot forstoppelse ved å drikke kaffe eller spise svisker.


Skjult forstoppelse. Hvis man har en ordinær forstoppelse , vil man merke det ved de ovennevnte symptomene. Har du derimot en skjult forstoppelse , er det ikke sikkert du er oppmerksom på det. Den rammer særlig kvinner, eldre, fysisk inaktive, de med fiberfattig kost.


Man går sjeldnere på toalettet, og avføringen blir treg eller hard. Noen opplever også følelsen av oppblåshet og magesmerter. Fiberrik kost, nok vann og fysisk aktivitet er viktige tiltak for å unngå forstoppelse.


Hos mange personer kan man ikke peke på klare årsaker til forstoppelse - at magen er hard. De vanligste forklaringene er uregelmessige avføringsvaner, ignorere trangen til å gå på do, fiberfattig kosthol lite fysisk aktivitet, høy medisinbruk, misbruk av avføringsmiddel, stress eller angst og tilstanden irritabel tarm. Først og fremst kjennetegnes forstoppelse av at man går sjelden på do. Men, det kan også skje at du går på do hver dag, men likevel har forstoppelse fordi tarminnhold bare så vidt kommer forbi en blokkade i tarmen, sier Eskerud.


Smerter, særlig i forbindelse med dobesøk, mye luft og oppblåsthet er plager som ofte følger forstoppelse. Plages du med forstoppelse og har lyst til å finne et kjerringråd mot det, så kan vi anbefale å prøve følgende. Kjerringråd mot forstoppelse går ut på å blande to teskjeer med fruktsukker i en kopp med nylig oppkokt vann og drikke på fastende hjerte. Sammen med yoghurt, blir dette et måltid som også er rikt på kalsium og vitamin c.

Pærer: Denne frukten inneholder både vitaminer og antioksidanter. Siden den også er full av fiber og vann, kan det være lurt å spise pærer om du sliter med forstoppelse. Fordøyelsesproblemer er naturlig når du har et usunt kosthold.


Mangel på mosjon, en stillesittende livsstil, fett og raffinert mel, samt mangel på fuktighet kan også føre til forstoppelse. I Kostskolen - 5spørsmål og svar om mat, helse og trening gir hun også flere råd for hva du kan gjøre mot forstoppelse : Bytt brød: Velg brød som er bakt av mye sammalt mel eller helkorn. Apotek Gruppen AS. Bruk grovhetsskalaen på brødposen og velg dem som er aller grovest. Loff, ciabatta og lyst brød stopper til tarmen.


Fiber tar med seg avfallstoffer som ikke skal bli tatt opp i tarm og hjelper mot forstoppelse. Det har også blitt vist at et fiberrikt kosthold kan hjelpe å kontrollere blodsukkeret hos de med sukkersyke. Spis fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag og velg tillegg grove kornprodukter.


Se etter nøkkelhullmerket på matvarene. Det er svært forskjellig hvor lenge forstoppelse varer. Det kan være i korte perioder, fra et par måneder til års ti men det kan også vare i mange år, med færre symptomer i perioder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg