torsdag 29. september 2016

Pårørende depresjon

Mange har slitt seg ut i bekymring sorg og frustrasjonen over sykdommen til den man er glad i. Her leser du et innlegg fra Kristian Hall om hva du som pårørende kan gjøre for en som er deprimert. Det å være pårørende til en som er deprimert er vanskelig. Er du pårørende til en person som sliter med depresjon ? Sliter du med å vite hva du skal si og gjøre?

Det vet jeg mine pårørende har gjort. Jeg har alltid hatt vanskelig for å fortelle de rundt meg hva jeg ville de skal gjøre for meg mens jeg har vært dårlig. Det er tøft for personen som er syk, men det kan også bli nesten like vanskelig for nærmeste familie og venner. Jeg tror noe av det viktigste man kan gjøre som pårørende er å forstå hva depresjon er, og deretter akseptere at det til syvende og sist er den deprimerte selv som bestemmer om vedkommende vil bli bedre eller ikke.


Det viktigste tidspunktet i en forbedringsprosess er når den deprimerte faktisk bestemmer seg for å bli bedre. Både psykoterapi og medikamentell behandling med antidepressiver kan være til god hjelp ved depresjon. De nasjonale retningslinjene for depresjon beskriver hvilke muligheter som finnes, og gir også råd om selvhjelpstiltak.

Du finner en versjon av retningslinjene, skrevet av helsemyndighetene for pasienter og deres pårørende her. Veiviseren gir råd om hva man selv kan gjøre dersom man får en depresjon. Dessuten inneholder den forslag til spørsmål mennesker med depresjon og deres pårørende kan stille til helsepersonell.


Terapi ved depresjon. Kognitiv terapi retter seg mot problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser. Interpersonlig psykoterapi er bygget på at pasient og terapeut diskuterer ubearbeidede tapsopplevelser, problemer knyttet til nye roller, konflikter med pårørende og mangelfulle sosiale ferdigheter. Alle kan bli deprimert, det være seg barn, unge, voksne eller eldre.


I boken står det også om pårørende , som sliter seg ut for å forsøke å hjelpe. Depresjon er en sykdom og ikke bare en følelse av å være trist. Mange går nesten til grunne i depresjon selv. Til slutt må man innse at man ikke kan løfte andre ut av depresjon. Man må resignere og innse at man er maktesløs.


Det beste man kan være er et medmenneske. HJELP VED DEPRESJON : Kvinner er flinkere til å oppsøke hjelp enn menn. Foto: NTB Scanpix Vis mer Pårørende – hva kan de gjøre?


Ifølge Bergem regner man med at 6–prosent har en depresjon til enhver tid i Norge, som innebærer at mange pårørende må forholde seg til kjente og kjære med depresjon.

Samfunnet er helt avhengig av at pårørende stiller opp, og de som ikke har pårørende , er derfor en veldig sårbar gruppe, sier hun. Det er ikke vanskelig å forestille seg at pårørendejobben kan bli krevende. Stenbergs studier viser at over prosent av de pårørende opplever depresjon og over prosent har søvnproblemer. Faren for utbrenthet, utmattelse eller til og med depresjon for de pårørendes del er reell.


Pårørende som rapporterer at de har fått mindre støtte og informasjon enn de ønsket, opplever større merbelastning, viser Kletthagens undersøkelse. Den konstante følelsen av å være i beredskap tærer på helsen både fysisk og psykisk. Det finnes samtaletilbud og hjelp for pårørende til mennesker som har fått diagnosen bipolar lidelse. Både ikke-medikamentell og medikamentell behandling av depresjon kan være aktuell.


Her finner du kunnskap, tips og rå kontaktinformasjon til lokal hjelp samt oversikt over rettigheter. Les også om andre pårørendes erfaringer. Vanskelig å bli kvitt depresjon hos eldre pasienter. Ett år etter innleggelse ved alderspsykiatrisk avdeling opplevde en tredjedel av pasientene fortsatt depressive plager eller alvorlige tilbakefall av depresjon. Når man ikke er lykkelig med livet, har man en tendens til å falle inn i dårlige vaner.


Dette er uvanene som kan gjøre vondt verre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg