tirsdag 13. september 2016

Habilitering og rehabilitering

Habilitering og rehabilitering

Habilitering og rehabilitering er tidsavgrensede og planlagte prosesser. De har klare mål og virkemidler som tar sikte på at pasienten skal lære seg bestemte funksjoner eller ferdigheter i størst mulig grad på egen hånd. Formålet med forskriften. Målet for tilskuddet er å stimulere kommunene til å styrke arbeidet på dette tjenesteområdet i tråd med krav og anbefalinger gitt i Veileder for rehabilitering og habilitering , individuell plan og koordinator. Definisjonen er felles for habilitering og rehabilitering , og skilnaden mellom desse to omgrepa kjem primært til uttrykk i dei utøvande tenestane, og kven målgruppa er.


I habiliterings- og rehabiliteringstjenesten gir ergo- og fysioterapeuter tjenester til mennesker som i forbindelse med skade, funksjonshemming, sykdom eller andre omveltninger i livet kan ha vansker med daglige aktiviteter. Terapeutene jobber både helsefremmende, forebyggende, behandlende, habiliterende og rehabiliterende. Kompetansesenteret driv forsking, fagutvikling, nettverksbygging og undervisning innan habilitering og rehabilitering i Helse Vest.


Senteret er også tillagt funksjonane Regional koordinerande eining for habilitering og rehabilitering og Re. Prosessene kjennetegnes ved koordinerte, sammenhengende og kunnskapsbaserte tiltak. Gjennom masterstudiet i rehabilitering og habilitering utvikler du en forståelse av fagfeltet gjennom kritisk refleksjon over verdier, kunnskap og handling. Du får innsikt i hvordan organisatoriske og samfunnsmessige forhold setter rammer for individuelle (re)habiliteringsprosesser og profesjonelt arbeid.


Forholdet mellom habilitering og rehabilitering Lovgiver har valgt å beholde begrepene habilitering og rehabilitering selv om definisjonen er felles, jfr forskrift om habilitering og rehabilitering , individuell plan og koordinator § 3. Regionalt kompetansenter for habilitering og rehabilitering. Denne planen gjeld somatisk habilitering og rehabilitering. Overordna nasjonale føringar Eit grunnleggjande prinsipp er at hovudtyngda av habilitering og rehabilitering skal skje i nærmiljøet til pasienten, som oftast i heimkommunen, mens spesialisthelsetenesta skal bidra med spesialisert kompetanse og rettleiing. Det er de samme verdiene som ligger til grunn og den samme tilnærmingsmåten som styrer prosessen og definerer målet både for habilitering og rehabilitering. Det brukes derfor bare begrepet rehabilitering.


Hvor foregår rehabilitering ? Rehabilitering foregår på forskjellige nivåer i kommunen og i sykehus. Forskrift om habilitering og rehabilitering , individuell plan og koordinator. Masterstudium i rehabilitering og habilitering er et deltidsstudium, men det er mulig å ha en raskere studieprogresjon. Hvilket rom vi skal være i finner du under “timeplan” lenger oppe på siden. Ta kontakt med faglig ansvarlig Per Koren Solvang hvis du ønsker dette.


Habilitering og rehabilitering

HOD har sammen med Helsedirektoratet lansert et utkast til ny definisjon, som er betydelig lengre enn den nåværende. Du har behov for flere tjenester, og koordinering av disse. Gjelder både fysisk og psykisk sykdom. Hvilke behov du har avgjør om tjenesten blir gitt i institusjon eller i hjemmet. I søknadsskjemaet beskriver du dine hjelpebehov og hvilke tjenester du mener du trenger.


Vi vurderer helsetilstanden din og finner det. Sandnes kommune har utarbeidet en plan for habilitering og rehabilitering for å belyse og styrke dette feltet. Planen følger føringer i nasjonal Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering.


Habilitering og rehabilitering

Regional vurderingseining for rehabilitering (Vurderingseininga) vurderer tilvisingar (henvisninger) til private somatiske rehabiliteringsinstitusjonar frå fastlegar, privatpraktiserande avtalespesialistar og andre behandlarar utanfor sjukehus. Veileder om rehabilitering , habilitering , individuell plan og koordinator 2. Skal bidra til å sikre et helhetlig tilbud til pasienter og brukere med behov for sosial og psykososial eller medisinsk habilitering og. Målgruppe Personer med medfødte eller tidlig. Dersom du mener du ikke mottar nødvendig helsehjelp fra kommunen, kan du etter kommunehelsetjenesteloven påklage dette til kommunen og deretter til Helsetilsynet i fylket. I klagen må du beskrive hvilke forhold det klages over.


Du bør beskrive hva du ønsker endret og begrunne dette. Kommunen vil kunne gi deg veiledning. Sentrale oppgåver er utgreiing, diagnostisering, behandling, opplæring til pasient og pårørande samt rettleiing til personale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg