torsdag 1. september 2016

Antibiotika diare

Diaré forårsaket av antibiotika. Kraftig diarésykdom som følge av antibiotikabehandling forekommer nesten bare i sykehus. Når man tar antibiotika er det ikke uvanlig at man får løs mage som bivirkning. I de fleste tilfeller er mageproblemene kortvarige, men i enkelte tilfeller utløses en alvorlig og langvarig diaré (pseudomembranøs kolitt) under kuren eller opptil måneder etter avsluttet kur.


Ved tvil konferer med gastroenterolog.

Sjelden nødvendig, men vurderes ved påvirket allmenntilstan feber og mistanke om utvikling av pseudomembranøs kolitt. Overforbruk av antibiotika kan føre til at bakteriene blir resistente, det vil si motstandsdyktige mot legemidlene og dermed farligere. I tillegg kan antibiotika gi unødvendige bivirkninger.


Dersom diaréen ikke går over etter en uke, ved dårlig allmenntilstand eller feber, kan det tas en prøve av avføringen. Mange får diaré samtidig med antibiotikabehandling. Diareen opphører som oftest når antibiotikabehandlingen avsluttes.


Det skyldes at antibiotika stimulerer tarmen direkte og er derfor ikke det samme som allergi.

Noen ganger forrykker antibiotika tarmens naturlige flora med overvekst av visse bakterier som kan gi diaré. Stress og nervøsitet. Det er ikke uvanlig at antibiotika kan forstyrre tarmens mikrobiologiske balanse, og gi diare. Det er fordi antibiotikaen ikke bare dreper sykdomsbakterier, men også de gode bakteriene som skal være i tarmen.


Dette går oftest over av seg selv, men det finnes mer alvorligere tilfeller, se nedenfor. Likevel kan det være nyttig å vite hvilke bivirkninger som kan oppstå ved bruk av ulike atibiotikatyper. Han legger til at det er utgangsrisikoen for diare som avgjør den forventede absolutte nytten av probiotika.


Den forventede absolutte effekten av probiotika i metaanalysen ga NNT på 33. Det betyr at personer må behandles for å unngå ett tilfelle av alvorlig diaré. NNT ble beregnet ut fra en utgangsrisiko på prosent. Feilbruk og overforbruk av antibiotika kan føre til resistensutvikling, det vil si bakterier som ikke kan bekjempes med antibiotika. Antibiotika er legemidler som dreper eller stopper veksten av bakterier.


Små barn og eldre er de gruppene som. Den største faren ved diaré er væsketap og uttørring siden tarmen ikke klarer å suge opp vann og salter som kroppen trenger. Ved matforgiftning får man ofte magesmerter og oppkast i tillegg til diaré.

Selv om diaréen ikke startet umiddelbart etter antibiotikaen startet, eller sluttet, så kan det fortsatt være Clostridiuminfeksjon, eller antibiotika -forbundet diaré ( antibiotika -assosiert diaré) som det også kalles. Hos voksne har dokumentasjonen blitt vurdert som usikker, og det finnes ingen generelle anbefalinger om å gi probiotika i forbindelse med antibiotika -behandling. De fleste tilfellene av antibiotika -assosiert diaré er relativt milde og går over av seg selv, men noen får betydelige plager som kraftig diaré og magekramper.


Clostridioides difficile finnes i to hovedformer, en toksinproduserende patogen og en ikke-toksinproduserende apatogen form. Spørsmål En farmasøyt er i tvil om Idoform og antibiotika kan tas sammen. Informasjonsskrivet på apoteket inneholder ikke noe om dette. Det er sagt at fordi kapslene har syrestabil drasjering har det ingen betydning om Idoform tas samtidig med antibiotikadosen. Du har sikkert gått på antibiotika en gang i livet.


Selv om antibiotikabruken bør begrenses, er den i visse tilfeller helt nødvending. Problemet er at antibiotika ikke bare dreper lumske bakterier, den reduserer også bakteriekolonien din i tykktarmen, både de uheldige og gunstige. Det er store individuelle variasjoner i avføringsmønstre, men avføring som er hyppigere, tynnere eller løsere enn vanlig – i den grad at det er et problem – vil være en nyttig definisjon. P-piller og antibiotika.


Spørsmål: Bakgrunnen for spørsmålet er ønske om å unngå og behandle antibiotika -assosiert diaré og kolitt med antibiotika. Spørrer ønsker vurdering av alternativer som f.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg