tirsdag 6. september 2016

Kreft i hodet

Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft. For den som får kreft , vil det å være i god form gjøre at man tåler behandlingen bedre og har lavere risiko for. Blir trykkstigningen i hodet stor nok, vil hele hjernen skyves i den eneste retningen hvor trykket kan få utløp - gjennom hullet i bunnen av skallegropen (hvor hjernen går over i ryggmarg).


Kreft i hodet

Om hjernen blir presset ned mot dette hullet, kan strukturer som er viktige for pust og hjerterytme bli forstyrret. Hjernesvulst kan oppstå hos både barn, unge og voksne. Mange av svulstene er godartede og medfører en god prognose. Det finnes flere typer svulster som utgår fra vev i hjernen, i tillegg til metastaser (dattersvulster) fra andre kreftformer, som kreft i føflekk og testikkelkreft.


Hode - og halskreft kan ofte helbredes, spesielt hvis kreften oppdages tidlig. Selv om helbredelse og fjerning av kreften er hovedmålet med behandlingen, er det også viktig å bevare funksjonene. Legene planlegger og vurderer hvordan utfallet av behandlingen kommer til å påvirke livskvaliteten. Plateepitelkarsinom utgjør hovedgruppen av kreft i svelget.


De resterende tilfellene er forskjellige typer adenokarsinom, sarkom og andre svulstformer. Behandling av kreft i svelget og følgetilstand av behandling, kan gi store konsekvenser for pasientens talefunksjon og ernæring. Bukspyttkjertelen, på fagspråket kalt pankreas, er et avlangt lite organ som ligger like bak magesekken.


Hodepine ledsaget av stiv nakke og feber. Dette kan være symptomer på hjernehinnebetennelse (meningitt). Kreft i hode og hals, er ikke en eneste form for kreft , men hvilken som helst av en rekke forskjellige krefttyper, inkludert strupekreft, kreft i hjernen, og munnkreft. Nesesvelg Ensidig serøs ørebetennelse og nedsatt hørsel forekommer.


Kreft i hodet

Svulst i nesesvelg kan føre til forsnevring i nesen. Spredning til halsen er ofte første symptom. Andre tilstander, som blant annet polypper og godartede svulster (sjelden), kan gi lignende symptomer som ved kreft i nesesvelg.


Likevel må man ta symptomene alvorlig , sier Opdalshei. Symptomer på kreft i halsen og hodet Stru pehode. Hode -halskreft er en heterogen gruppe både hva gjelder lokalisasjon og histopatologi. Både før og litt etter er jeg helt normal, bare litt ør i hode i etterkant.


Jeg er stiv i nakke og rygg, og har gått til kiropraktor i en måneds tid. Er bekymret for at disse svimmelhestanfallene skyldes hjernesvulst, MS eller noe annet alvorlig. Hva kan dette skyldes? Har ingen andre symptomer annet enn svimmelhet og vondt i hodet.


Når det skjer endringer i huden, og disse endringene består over ti bør man være oppmerksom. Man trenger ikke å løpe til legen for den minste flekk, men oppstår det noe nytt som tiltar i størrelse kan det være lurt å få sjekket det opp, sier hudlege Dag Aandahl ved Hønefoss hudlegekontor. I mer enn fem år har Morten Schakenda (50) levd med kreft i hodet og i lunger.


Kreft i hodet

Men fortsatt står han stødig i gløden fra bakerovnene hjemme i Lom. Slik vant Ingvild over kreften Kjære Ingvil du har kreft i hodet. Disse vanskelige ordene måtte mamma Randi si til minstejenten sin på 18-årsdagen hennes. Aleris tilbyr MR av hodet , som ved mistanke om hjernesvulst som regel vil være den første og mest effektive undersøkelsen til å enten påvise eller utelukke kreft.


MR kan i tillegg karakterisere svulsten bedre enn andre metoder, og den kan derfor skille mellom diagnoser som kreft , infeksjon, karnøster og slag. For seks år siden fikk Arill Skulbru hjerteinfarkt. For tre år siden kom diagnosen kreft i hodet.


Andre juledag deltok 71-åringen i IL Blests romjulsmarsj. Bjørn Einar Romøren (38) er rammet av kreft , skriver Se og Hør. Ultraviolett stråling, som ved overdreven soling, øker faren for kreft på leppene.


Alder: Antall tilfeller øker med alder for de fleste typer av HHK. Forholdet mellom risikofaktorene og den faktiske sykdommen er stort sett uavklart. Personer som i utgangspunktet har lav risiko, kan likevel utvikle kreft i hode og hals.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg