torsdag 1. september 2016

Ørebetennelse behandling

Alle kan få en ørebetennelse , men barn er spesielt utsatte. De fleste blir bedre etter et par dager, men noen trenger antibiotika. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene.


Behandling av ørebetennelse Behandling med antibiotika kan være aktuelt i noen få tilfeller, særlig ved langtrukkent forløp, ved mistanke om komplikasjoner eller hvis det renner fra øret i mer enn to døgn. Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak.

Dette går som oftest over av seg selv, men hvis plagene vedvarer kan det bli aktuelt med behandling hos øre-nese-hals-spesialist. Kronisk ørebetennelse defineres som vedvarende hull i trommehinnen, og kan i prinsippet ramme alle som har hatt ørebetennelse der det er gått hull på trommehinnen, sier Sundt Mjelle. Studier viser at til enhver tid har av alle barn mellom ett og tre år nedsatt hørsel på begge ører på grunn av sekretorisk ørebetennelse. Den vanligste formen for ørebetennelse hos barn er akutt mellomørebetennelse (akutt otitis media). Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


De fleste som får behandling for en infeksjon i det ytre øret opplever at smerten reduseres i løpet av tre dager, og at symptomene forsvinner helt i løpet av ti dager. Hvis smerten ikke har blitt borte i løpet av ti dager, bør du oppsøke legen på nytt.

Ved ørebetennelse klarer de aller fleste seg uten antibiotika. Uriktig bruk av antibiotika kan føre til utvikling av resistente bakterier. Det vil si at antibiotikabehandling ikke lenger har effekt på disse bakteriene. Symptomatisk behandling.


Som regel er smertelindring det viktigste behandlingsmålet i den akutte fasen. Førstevalg er paracetamol. Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene.


De bakterielle er mer alvorlige, og gir som regel større allmennpåvirkning enn de virale. Hva kan du selv gjøre? Det kan hjelpe å sove med hodet høyt. Smertene er verst når du skal sove. De fleste tilfellene av mellomørebetennelse går over uten behandling med antibiotika.


Rask og riktig behandling må ofte til for at ikke hunden skal skade øret sitt når den klør og gnir øret sitt gjentatte ganger. Hvordan vet du at hunden din har ørebetennelse ? Om du vil vite om hunden din har ørebetennelse bør du alltid oppsøke veterinær.

Det tar vanligvis 1-dager fra du er smittet til du merker de første symptomene, noe lengre dersom øyekatarren skyldes virus. Som oftest blir du helt bra etter 1-uker uten behandling. I svært sjeldne tilfeller kan øyekatarr utvikle seg til en dypere betennelse på hornhinnen (keratitt).


Hos hunder med tilbakevendende ørebetennelser skyldes ca av tilfellene en underliggende allergi. Det kan være allergi mot noe i miljøet ( husstøv- og lagermidd eller pollen) eller noe i maten den spiser. Lette betennelser i slimhinnen kan ofte helbredes ved å bade øyet med saltvann. Mer alvorlige tilfeller som skyldes bakterier, behandles med øyedråper som inneholder antibiotika. Betennelse i hornhinnen behandles alltid med antibiotika.


Otitt Akutte ørebetennelser er meget vanlig på våre hunder. Antibiotikabehandlingen kan kombineres med binyrebarkhormon. Det viser seg ved at hunden begynner å riste på hodet og krafse seg mot ørene.


Huden i øret er rødt og irritert, men utseende varierer. Valg av antibiotika gjøres som regel på grunnlag av en bakteriologisk prøve, eventuelt må førstevalg av antibiotika være penicillin. Badeglade hunder er ekstra utsatte. Vanlige symptomer er at hunden klør i ørene, rister på hodet og gnir hodet mot bakken. Ofte kan men se at det er mye gul eller mørkebrun voks i øret, at huden her er rød.


Uten behandling vil ørebetennelsen bli smertefull. Ved ukomplisert bakteriell betennelse forsvinner symptomene etter to til tre dagers behandling , ukomplisert virus betennelse kan vare litt lengre. Ved herpes simplex virus kan sykdommen komme igjen på tross av behandling.


Tegn på mulige forverringer ved øyebetennelse. Enkelte ganger kan det oppstå bakteriell infeksjon i en virus-øyebetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg