torsdag 2. april 2015

Hellstrøm saus til ribbe

Bestill nå og betal ved utsjekking. Kjapt og lekende lett å booke med. Enkel og trygg nettbooking. Les ærlige gjesteomtaler – book nå!


Hellstrøm saus til ribbe

Så godt som halve Norges befolkning spiser ribbe på julaften. Hvis du følger disse enkle stegene, vil julemiddagen være reddet i år også. Oppskriften er like enkel som den er genial.


Denne sausen til ribbe forutsetter at kraft av ribbe. Når ribbe stekes i ovnen brukes vann, og når ribba er ferdig er det denne kraften du har over i et litermål (eller noe annet som tåler kokvarm væske). Fettet som legger seg på toppen tar du med en spiseskje og har i en tykkbundet kjele. Denne oppskriften er til tre og krever ca kg tynnribbe. La stå tildekket og kaldt.


Hellstrøms oppskrift gir en saftig og smakfull ribbe. Legg ribba med svoren ned i en langpanne. Her viser vi deg hvordan du enkelt kan lage en kjempegod saus til ribbe. Dette er en saus med masse herlig smak, perfekt til juleribbe. For å få ekstra god smak på sausen kan du tilsette litt stekesjy fra stek, kalkun eller ribbe.


Kok da sausen i ytterligere noen minutter til du har en fyldig saus. Pisk eventuelt inn en spiseskje kaldt smør før servering. Det gir en blank og smakfull saus. Husk at ribba bør krydres 1-dager i forveien for best resultat. Klassisk ribbesaus med kraft og ribbefett til et av julens store festmåltider.


Sausen lager du mens ribben hviler, da får du det gode ribbefettet. Jeg lager ribbe kun en gang pr år og det er på julaften. Snitt svoren med et barberblad eller en skarp kniv.


Krydre med svart pepper og salt på over- og undersiden av ribben og gni det godt inn. Brun saus kan tilpasses til de fleste kjøttretter. Vanligvis har vi sausen til for eksempel kjøttkaker, men i jula er det godt til medisterkaker og ribbe. Denne brune sausen tilhører Arne Brimi, som godt husker lukta av sausbruning fra barndommen.


Da var det bare å glede seg til middag, sier Brimi. Om sausen blir for tykk, kan potetvannet, grønnsakvannet etc. Ha i en klype sukker, smak på sausen og tilsett mer salt og pepper dersom det er nødvendig.


Bruk sukkerkulør for å få en mørkere saus. Ribben stekes sammen med grønnsaker som gjør ribben ekstra saftig og smakfull. Grønnsakene blir senere base til en kjempegod saus.


Saus til ribbe - skal vi ha det? Det er mye man er enig om i jula. Stort sett er alle enige om at ribba skal ha sprø svor (bortsett fra meg som mener ribba er best uten svor) og at medisterkaker blir best om du lager dem selv. Her kommer mitt tips til deg på hvordan du får en supersaftig ribbe og en skikkelig smakfull og god saus – hvor du ikke trenger å bruke pose som et utgangspunkt – og veldig god og lettvint rødkål.


For å få en ekstra touch på både sausen og rødkålen bruker jeg noen klunker Worcestersaus. Del av meny for uke 50. Stor ribbe er en fordel, ikke vær redd for at den er for feit. Riss små ruter i svoren, den skal være lett å skjære - og lett å tygge. Stek ribba først én time med svoren ned.


Ha passe med væske i langpanna, ca. Snu ribba etter én time, øs kaldt vann over, og la den ligge med svoren opp like lenge. Ribba Ha godt med salt på ribba. La den stå fra ett til tre døgn.


Ha på rikelig med salt og pepper. Her er oppskriften for deg som vil lage ribbe på samme måte som kokk Øyvind Hjelle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg