tirsdag 7. april 2015

Når blir man kvalm ved graviditet

Hos noen kan kvalmen være der til alle døgnets tider. Den nøyaktige årsaken til svangerskapskvalme er ikke kartlagt, men den har vært knyttet til en stigning i svangerskapshormonet hCG. Mange blir aldri kvalme. Men hvorfor blir man så kvalm ? Kvalme i svangerskapet er mest vanlig i første trimester.


Forfatterne av studien skriver at nivået av humant choriongonadotropin (hCG) når en topp ved omtrent til uker etter siste menstruasjon. Var du veldig kvalm da du gikk gravid med førstemann, men er mindre kvalm denne gangen, betyr altså ikke det at du venter det andre kjønnet nå. Når kommer kvalmen i graviditeten ? Det mest vanlige er å være kvalm i første trimester, men for en del kvinner varer det utover 20. For noen blir det så plagsomt at de må. Der er nemlig ikke bare om morgenen man er kvalm.


Kvalmen kan dukke opp når som helst, og enkelte er dårlige hele dagen. Dessuten kan det dreie seg om alt fra å være kvalm i et par dager til å kaste opp hver dag i flere måneder. Jordmor sier at det også kan variere når man med sikkerhet kan slå fast at man er gravid. Det kommer an på graviditetstesten, noen er mer sensibel enn andre.


Det er noen som viser positivt to-tre dager før forventet menstruasjon, mens andre må man vente til forventet mens eller en dag over forventet mens. Ingefærprodukter nevnes ofte i forbindelse med svangerskapskvalme. Det finnes få studier på sikkerheten ved bruk av ingefær under graviditet , men opptil gram i døgnet fordelt på flere doser anses som trygt. Det er generelt viktig at inntak av kosttilskudd under svangerskapet bør diskuteres med lege før bruk. Kvalmestillende kan også forsøkes ved sykdom i balanseorganet, hvor godt det virker varierer.


Mat og drikke ved kvalme. Når du er kvalm er mat det siste du tenker på. Her er noen råd om hvilke matvarer du bør styre unna, og hva du kan gjøre for å bli mindre kvalMatråd når du er plaget av kvalme. Begynte sikkert i uke 6- men ikke så veldig mye så langt (dvs. 4-uker etter unnfangelse).


Det er veldig forskjellig om man blir kvalm eller ikke. Jeg ble ikke kvalm med mine to gutter (ikke så veldig ihvertfall), så jeg lurer på om det betyr at det er en jente nå. De sier jo ofte at det har noe med kjønn å gjøre.


Kommandosenteret for kvalme og brekninger finnes i hjernen, og man tror at svangerskapshormoner kan påvirke dette. Dersom tilstanden blir så alvorlig at den påvirker din allmenntilstan kalles den hyperemesis gravidarum. Denne tilstanden kjennetegnes ved så kraftig kvalme og brekninger at det går betydelig utover allmenntilstanden. Plagene kan være så uttalte at du verken får i deg mat eller drikke, og følgene kan være vekttap og uttørking.


Dette kan være en trøst når kvalmen står på som verst. Nogle er hårdere ramt end andre: Her en række gode rå så kvalmen er til at holde ud. Alle vet at det ikke er enkelt å spise når man føler seg kvalm. Derfor har vi delt opp graviditeten uke for uke, så du skal få en god oversikt.


Når man er så sulten og går oppover, eller bruker energi man ikke har, eller går generelt sett for lenge uten mat, blir man ofte kvalm. Man tar seg så senere noe så simpelt som en grovbrødskive med brunost, og siden magen burde skrike etter mat tror man liksom at man da skal ha lyst til å svelge den hel. For deg som er gravid for frste gang, er det kanskje ikke kvalmen i seg. Noen ganger kaster den gravide opp s mye at hun m innlegges p sykehus.


Nr du gr gravid blir du plutselig veldig bekymret for den minste ting, redd for at. Når er det vanlig å bli kvalm ? Ved alvorlige tilfeller kan det oppstå en uttørring av kroppen. Hvis du blir svimmel, ikke kan tisse, blir tørr i munnen og får sprukne lepper, skal du kontakte lege. Hvis væsken ikke kan holdes nede, blir den gitt intravenøst.


Hva kan du selv gjøre for å unngå kvalme og oppkast? Jeg blir bare engstelig når jeg kjenner meg dårlig. Jeg har ikke kastet opp og vært kvalm hittil i svangerskapet, og jeg har heller ikke hatt noen andre plager, så jeg tenkte at det var litt merkelig å få kvalme og oppkast nå ? Hilsen en litt engstelig gravid.


Det blir enklere å stole på at man er gravid når magen begynner å synes og kanskje særlig når man etterhvert kjenner babyen sparker. Det kan kjennes litt ømt når man kommer borti dem, eller også for noen uten at man.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg