mandag 20. april 2015

Feber og tenner

Slike tenner skal alltid ses på av tannlege fordi man er redd tannen skal løsne og svelges eller i verste fall havne i lungene. Feber fører også til mindre spyttproduksjon, og i perioder med mye feber blir tennene utsatt for kariesutvikling da de mangler den naturlige beskyttelsen spyttet gir, sier Skeie. Dessverre er det ikke mye å gjøre, annet enn å pusse tennene godt og bruke fluor. Forskerne fant heller ikke denne gangen noe som tydet på at ankomst av tenner gir høy feber. Feber hos spedbarn bør derfor ikke avskrives som et harmløst tegn på begynnende tenner.


Ved feber bør foreldre eller andre ansvarspersoner først og fremst utelukke andre mulige årsaker til den økte kroppstemperaturen. Pass på nok å drikke, ikke for mye klær, gi paracet ved behov og følg med almenntilstanden. Ved tannrotbetennelse med tannbyll som ikke kan tømmes, og hvor du har feber eller større hevelse i ansiktet, er det nødvendig å behandle med antibiotika.


Antibiotika virker bare i vevet omkring den sykdomsrammede tannen , og kommer ikke inn i tannrøttenes hulrom, hvor bakteriene er. Derfor må du også få rotbehandling hos tannlegen. Det er noen som tror at frembruddet av tenner gir feber , og at tennene er skyld i at barnet får mellomørebetennelse, blir irritert, og ikke vil sove. Nettopp ved frembruddet av den første tannen , skjer det mye omkring barnet.


Feber og tenner

Mors og fars fødselspermisjon utløper, og det skjer mange endringer i dagliglivet. Det er ufarlig, men kan føre til litt tannkjøttsmerter. Det fremste symptomet er sikling.


Det kan være en indirekte kobling mellom tannfrembrudd og feber. Tannfrembrudd fører ikke til feber og gråt - dette har trolig en annen årsak. Feber er ikke en sykdom i seg selv, men et vanlig tegn på sykdom. Feber defineres som en kroppstemperatur på °C eller mer målt i endetarmen. Ved høy feber og redusert allmenntilstand kan det være aktuelt å bruke febernedsettende legemidler.


Feber og tenner

Er det vondt å få tenner ? Noen kan ha nytte av en bitering av gummi som er god å tygge på, skånsom for tannkjøttet og lett å holde ren. Barnet kan bli irritabel og urolig. Får barnet feber eller diaré? Og i så fall, hvor høy feber og hvor lenge? Vesla vår på mnd er litt forkjøla og har hatt 38.


Jeg mener at hun har en eller annen virusi. I går og i dag har han blødd litt fra munnen og det lukter vondt av munnen hans. Det er vanskelig å få sett inn i munnen, men i kveld oppdaget vi hovent og sårt tannkjøtt med stor løs hudflik i undermunnen. Noen mener at tennene kommer når barnet er sykt (når det allerede har feber så kommer tennene lettere igjennom tannkjøttet). En del barn kan få litt feber når de får tenner , men her er det viktig å legge merke til om feberen blir høy, da feiler det barnet noe annet.


Noen steder kan vi lese at det er en sammenheng mellom diaré og tenner , men da er det mer sannsynlig at det er kosten som forårsaker diareen. Tannen er distinkt perkusjonsøm. Eventuelt feber og glandelsvulst.


Lynende, stikkende eller verkende smerter. Utløses hyppigst av varmeeksponering. Pasienten har ofte vanskelig for å lokalisere affisert tann.


Smerter etter tannekstraksjon er vanlig, men gir seg etter noen timer. Symptomene kan omfatte feber , redusert allmenntilstand og sterke, bankende smerter i kjeven. Løse og ømme tenner kan også forekomme. Ekstraoralt vil det ofte være trismus og hevelse.


Hevelsen er initialt diffust ødematøs, men senere kan den bli fastere, blant annet som følge av subperiostal benpåleiring. Feber - og smertestillende legemidler med paracetamol kan gis dersom barnet har høy feber (over grader) og allmenntilstanden er redusert på grunn av for eksempel smerter. Dersom barnet får løs mage, gi ekstra drikke. Husk å børste tennene med fluortannkrem morgen og kveld fra første tann.


Feber og tenner

Reseptfritt legemiddel. Tennene er egentlig en rest av et hudpanser som dekket hele kroppen hos menneskets forfedre blant urfiskene. I løpet av utviklingen fra fisk til padder og krypdyr og videre til fugler og pattedyr er dette panseret etter hvert blitt borte. Du kan få hevelse lokalt ved tannen og i kinnet. Området kan virke varmt og være rødt, og det kan utvikle seg til en tannbyll (abscess).


Dette kan være ytterst smertefullt, og ev. Hvis det er mulig for tannlegen å tømme (drenere) tannbyllen, vil du få det bedre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg