mandag 27. april 2015

Enkeltmannsforetak ansatte

Enkelt regnskapsprogram på nett! Se selv på to minutter. Selv om navnet på foretaksformen – enkelt personforetak – muligens burde tilsi noe annet, så er svaret JA, du kan ha ansatte også i et enkeltpersonforetak.


Ok, da er det bare å ansette i vei da? Punkter du bør tenke gjennom før du ansetter noen i enkeltpersonforetaket ditt: 1. Ansatte betyr økt risiko.

Jo flere ansatte og jo større omfang en bedrift har, jo mer naturlig blir det å vurdere selskapsformer med begrenset personlig ansvar. ENK passer bra for deg som ønsker å drive for deg selv med personlig frihet, men skal du ha mange ansatte bør du vurdere om enkeltmannsforetak eller AS er det beste alternativet for deg. Mange synes det er tryggest å gå over til aksjeselskap når de skal ansette noen, men du kan også ha ansatte i et enkeltpersonforetak. Arbeidsgiver: Hvis du har ansatte må du sende a-melding til myndighetene hver måne med informasjon om den ansatte , stillingen deres, lønn, arbeidsgiveravgift og skattetrekk.


Her må du også ha med eventuelle endringer i ansattforholdet. Annenhver måned må du også betale inn arbeidsgiveravgift og skatten du har trukket av på vegne av. Revisjonsplikten trer i kraft året etter at foretaket blir revisjonspliktig.


Vi betaler våre trygder, avgifter og skatter som alle ansatte folk, men har langt dårligere ordninger.

Gründere og innehavere av enkeltmannsforetak er en så uensartet gruppe at de blir et ”ikke-tema” når det handler om forsikringsspørsmål, pensjonsordninger og lignende. Du vil alltid finne noen på internett som tar ulike valg, enkelt og greit. Fordelene som du sier, å drive enkelt forsvinner i det øyeblikket du har ansatte. Når det er sagt, tror jeg TS har fått svar på sitt spørsmål, om det er enklere å gi folk sparken ved ansettelse i enkeltmannsforetak. Lavere inngangsbarriere.


Du kan stifte enkeltmannsforetak for kun kr. Brønnøysundsregisteret). Velger du NUF, som ikke har de ulempene som ett enkeltmannsforetak har, vil du måtte ut med kroner 5. Et enkeltpersonforetak som skal drive med salg av varer som er innkjøpt for videre salg, foreta pant i varelager eller ha mer enn fem ansatte må registreres i Foretaksregisteret.


Internkontroll er først og fremst arbeidsgivers ansvar, men ansatte har også rettigheter og plikter knyttet til HMS-arbeidet. Arbeidsmiljøloven kapittel inneholder konkrete krav til HMS på en arbeidsplass, blant annet når det gjelder fysisk og psykososialt arbeidsmiljø. HMS-kravene gjelder alle bedrifter som sysselsetter arbeidstakere. Når du skal starte enkeltmannsforetak kan du registrere dette gratis i Enhetsregisteret, og firmaet får et organisasjonsnummer.


Hvis enkeltmannsforetaket har minst fem ansatte eller driver varehandel, må du registrere det i Foretaksregisteret. Hvis du driver med kjøp og salg av varer, har flere enn fem ansatte , skal foreta pant i varelager eller utfører betalingstjenester, må du registrere deg i Foretaksregisteret. Registrering i Enhetsregisteret er gratis.


For å etablere et enkeltmannsforetak må du ha et personnummer eller et D-nummer. Dersom du verken har person- eller D-nummer kan Oppstart.

Dette er en tilleggstjeneste som vi tar betalt for. Innehaveren av et enkeltpersonforetak har alene et ubegrenset ansvar for virksomhetens forpliktelser, dvs. De aller fleste som har en bedrift bør føre regnskap.


Alle som driver eget foretak i Norge har bokføringsplikt (har du et enkeltmannsforetak med eiendeler som er verd mer enn millioner kroner eller ansatte som utgjør mer enn årsverk har du dessuten regnskapsplikt). Du får skattefradrag for innbetalinger til pensjonsordninger. OK, du begynner for deg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg