tirsdag 7. april 2015

Hvordan smitter hepatitt

Andre former for smittsom leverbetennelse er hepatitt B og hepatitt C. Hepatitt A skyldes et virus som kalles hepatitt A virus. Smitte kan overføres via forurenset mat, f. Informasjon, råd og nyheter om hepatitt A, B og C. Hiv og seksuelt overførbare sykdommer. Her finner du informasjon, råd og nyheter om hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer).


Hos 5- av de smittede klarer ikke kroppen å kvitte seg med viruset innen måneder. En gravid dame med hepatitt B kan smitte barnet sitt. Preeksponeringsprofylakse enkeltkomponent hepatitt B-vaksine.


Diagnosen hepatitt B stilles ved påvisning av bestandeler av hepatitt B virus eller antistoffer mot hepatitt B virus i en blodprøve. Hvordan stiller legen diagnosen? I blodprøven kan det påvises flere forskjellige virusbestanddeler. Alle pasienter med kronisk infeksjon har den delen av viruset som kalles HBsAg i blodet. Diagnosen hepatitt C stilles ved å påvise arvematerialet (RNA) til hepatitt C- virus eller antistoffer mot hepatitt C- virus i en blodprøve.


Kronisk hepatitt av typene hepatitt B og hepatitt c kan hos en mindre del (ca. av 5) forårsake skrumplever og i sjeldne tilfeller leverkreft. Symptomer på hepatitt A-infeksjon varierer fra milde til mer alvorlige og omfatter feber, kvalme, oppkast, appetittløshet, mørk urin, lys avføring, magesmerter og ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øynene). Diare forekommer sjeldent. Kondom beskytter mot hepatitt B-viruset.


Sykdommen er svært vanlig på verdensbasis. Det finnes vaksine mot hepatitt B. Hadde de gjort dette, ville de ha kunnet trygge sine ansatte slik at de slapp å bekymre seg unødig for potensiell smitte. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere.


Hvordan smitter hepatitt

Behandling er en spesialistoppgave og det finnes ingen vaksine. Ved kronisk hepatitt kan det dannes arrvev i leveren (fibrose). Etter lengre tid kan arrvevet erstatte en meget stor del av det normale levervevet, og da snakker man om skrumplever (cirrhose).


Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot hiv og hepatitt B ved samleie. Unngå å dele sprøyter. Bruk hansker ved blodsøl. Utbredelse av hepatitt B. På verdensbasis er det over 3millioner som lever med kronisk smitte, og over 600som dør hvert år. De har forskjellige gener, eller genotyper.


Mennesket er den eneste smittekilde. Virusset findes i afføringen og blodet hos smittede personer. Man får hepatitis A ved indtagelse af føde- og drikkevarer, som er blevet forurenet med afføring fra en smittet person. Direkte kontaktsmitte skjer først og fremst gjennom seksuell- eller blodkontakt.


Indirekte smitte skjer ved kontaminerte sprøytespisser og blodprodukter. Av disse millioner bor i USA. Den akutte infeksjonen er uten symptomer hos prosent, prosent får influensaliknende plager og prosent får hepatittsymptomer.


Tilstanden kan variere fra mild til alvorlig, og ikke alle trenger behandling. Man smittes med Epstein-Barr viruset. Viruset finnes i spytt hos smittede, og overføring av spytt er en viktig smittevei. Man kan imidlertid også smittes indirekte ved for eksempel å drikke av samme flaske, dele en røyk eller lignende.


Det er derfor sykdommen kalles kyssesyken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg