mandag 27. april 2015

Barn og mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Hver uke gir vi deg to raske middagsalternativer som består av bare produkter. Flere spennende middager på under minutter. Se våre spennende oppskrifter her.


Et sunt kosthold er viktig for vekst og næring. Få tips til hva matpakken, frokosten og middag til barn og ungdom bør bestå av her.

Unngå mat og drikke med kunstig søtstoff til barn under år. Barn under år blir betraktet som en spesielt utsatt gruppe når det gjelder inntak av tilsetningsstoffer. De har en lav kroppsvekt, og maten de spiser betyr derfor mye for inntaket av slike stoffer. Slipp barna løs på kjøkkenet!


La barna lære å lage mat med nettstedet MatStart. Her finnes det enkle, gjennomarbeidede oppskrifter på frokoster, etter skoletid-retter, middager og kosemat. På Bondi Beach i Sydney ligger familiebedriften Bondi Surf Seafoods.


Det er lang kø utenfor fiskebutikken og det er det en grunn til.

Her selger far og sønner de herligste retter med fersk sjømat. Inspirert av den australske fiskebutikken kommer en herlig, sprø fiskefilet med deilig dressing. Mat og måltider i barnehagen – samisk. Annet informasjonsmateriell.


Når vi lager middag til barn vil vi at måltidet både skal være mettende, sunt og næringsrikt. Dessuten er det viktig at det er noe som barna liker. Dersom barna ikke spiser maten, så hjelper det ikke om den er aldri så sunn. Men det er ikke alltid like enkelt å vite hvilken middag som får tommel opp fra juniorene.


Ernæringsrådgiveren gir deg dagsmeny, ukemeny og fristende oppskrifter på sunn mat for barn. Sunt kosthold for barn er ikke vanskelig å få til. En bekymring er at utelukkelse av enkelte matvarer i kosten hos barn , kan føre til et ubalansert kosthold og påvirke barnets helse negativt. Det finnes beretninger om autistiske barn som er blitt behandlet med gluten- og melkefri diett, og som har vist store fremskritt.


Gluten finnes i våre vanligste kornslag hvete, rug, bygg og havre. Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna. For noen få utvikler det seg til en spisevanske. Spisevansker hos barn kan grupperes på følgende måte ¡ Barn som spiser for lite, som har vansker med appetittregulering, som vegrer mot å spise.


Begrens bruken av sukker og søt mat.

De fleste barn vil velge søtt framfor andre smaker, men sukker er unødvendig for kroppen og skadelig for tennene. En måte å begrense sukkerinntaket på og samtidig tilfredsstille søthungeren, er å bruke litt dessert til måltidet. Dessert kan gis både til middag og andre måltidet.


Vurder behovet for tilrettelegging. For å finne ut om det trengs spesiell tilrettelegging, bør man blant annet se på hvor lang tid måltidene tar. Innlegg om Barn og mat skrevet av Maj-Britt Aagaard. Mange av de rammede barna spiser for eksempel helst bare karbohydrater, som brø poteter, ris eller spagetti. Informasjon om sunn og trygg mat fra offentlige myndigheter.


Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det. Barn bør om mulig få morsmelk i hele første leveår – og gjerne lenger. Energi- og næringsrik mat har et ekstra høyt innhold av energi (kalorier) og næringsstoffer i en liten mengde mat. Generelt trenger barn mer næringsrik mat enn voksne, fordi vekst og aktivitet er krevende prosesser – og barnets mage er liten.


Disse oppskriftene bør falle i smak hos de fleste barn. Dessert til forrett Elna Høyer-Dahl (41), redigerer og mamma.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg