torsdag 9. april 2015

Svangerskapsforgiftning keisersnitt

Svangerskapsforgiftning i ett svangerskap øker risikoen for å få sykdommen ved senere graviditeter. De fleste kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning , får likevel ikke dette en gang til. Oppfølging under kommende svangerskap kan med fordel gjøres av en lege som er spesialist på fødselsmedisin. I de fleste tilfeller er tilstanden fredelig, men krever regelmessig kontroll.


Forløpet av sykdommen er ikke forutsigbar, og selv tilfeller som synes lette, kan plutselig utvikle seg til en livstruende sykdom for moren pga.

Keisersnitt som utføres i Norge skal ha en medisinsk årsak. Vanlige grunner til at keisersnitt er blant annet trangt bekken og stort barn, misdannelser i fødselsveiene, sykdom hos mor, tidligere keisersnitt , og svangerskapsforgiftning. Skrevet av Torolf Holst-Larsen, lege og Kathrine Woie, ass.


Hva er svangerskapsforgiftning ? Når den gravide har forhøyet blodtrykk, eggehvitestoffer (protein) i urinen og eventuelt hevelse i beina eller hendene (ødem) etter svangerskapsuker, kalles det svangerskapsforgiftning (preeklampsi). For å forhindre krampeanfall kan man gi magnesiumsultat intravenøst. Dersom barnet må forløses før termin kan fødselen settes igang med medikamenter (induksjon) eller det gjøres keisersnitt , forklarer jordmor Haugeto.

Hvordan er prognosen for svangerskapsforgiftning ? Selv om utfallet til de fleste av disse svangerskapene er gode har gravide med preeklampsi en økt risiko for å utvikle alvorlige problemer. Fødselen må settes i gang eller fosteret må tas med keisersnitt for å redde moren og barnet, om tilstanden forverres. Tegn for forverring kan være hodepine, kvalme, synsforstyrrelser eller plutselig hevelser hos den gravide.


Det finnes mange grader av sykdommen, symptomene er ulike og behandles primært gjennom økt hvile og ro. Kvinner som får keisersnitt er oftere i litt dårligere form enn andre etter operasjonen, derfor er det vanskelig å vite om det er årsaken til keisersnittet (preeklampsien) eller keisersnittet selv som bidrar til det. Noen kvinner som har svangerskapsforgiftning , må fortsatt bruke blodtrykksenkende midler noen uker etter svangerskapet. Preeklampsi fører ofte til at fødselen blir satt i gang, eller keisersnitt. Oppstår svangerskapsforgiftning tidlig er for tidlig fødsel (før 37. uke) ikke uvanlig.


I dag er prognosen ved preeklampsi generelt god for mor og barn. Regelen er at når svangerskapsforgiftning oppstår sent i svangerskapet, er prognosen god. Ingen vet ennå hva som forårsaker svangerskapsforgiftning. Vi vet imidlertid at årsaken kan knyttes til morkakens funksjon.


Vi tror i dag at stoffer fra morkaken kommer over i den gravides blodsirkulasjon og påvirker blodåreveggene slik at kvinnen får økt blodtrykk samt lekkasje av proteiner gjennom nyrenes årevegger. Selv om keisersnitt er en trygg operasjon generelt, er dette ikke anbefalt hvis du har planer om å få flere barn. Kvinner som har flere keisersnitt har økt risiko for problemer med morkaken, samt kraftige blødninger, som kan kreve en hysterektomi, et inngrep hvor livmoren fjernes permanent.

Som anestesilege ser jeg disse kvinnene når de skal føde eller ta keisersnitt. Sykdommen kommer oftest etter 28. Jeg krevde keisersnitt når ingenting hadde skjedd etter maks dose modningspiller og ballongen var falt ut.


Jeg sa bare at jeg var utslitt og hadde null sjanse til å presse ut ungen. De ville jeg skulle prøve litt til, men jeg nektet. Kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning har økt risiko for å rammes av akutt hjerteinfarkt, viser ny studie. Tilstanden forekommer i ca.


Han kom til verden i full fart med keisersnitt i uke 28.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg