tirsdag 14. april 2015

Prolaps i nakken symptomer

Prolaps i nakken symptomer

Slitasje eller skade på mellomvirvelskive i nakken kan føre til et prolaps som trykker mot nerver som går ut fra halsryggraden. Mange kan ha prolaps i nakken uten å være klar over det. Det er først når prolapsen begynner å presse på nervene at flere føler smerter i nakken og skuldrene. De fleste som får nakkeprolaps blir bra igjen av seg selv, men i noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig.


I nakken er det vanligste stedet å få en prolaps helt nederst, dvs der nakken går over til å bli brystrygg. Noen får prolaps i nakken etter en bilulykke eller et annet traume. Prolaps i nakken oppstår som regel over tid. Noen tilfeller oppstår av slitasje over ti dvs litt feil belastning over flere år, f. I de fleste tilfeller går prolapsen i nakken tilbake etter tid og behandling.


Totalt sett er det få prosent av prolapser som kommer i nakken. SymptoStråling i arm eller hånd. Et av de vanligste symptomene på nakkeprolaps er stråling i arm eller hånd. Men stråling i arm eller hånd kan også komme fra nerveirritasjon i bunnen av nakken , skulder, albue eller håndledd – stråling eller iling er altså ikke ensbetydende med nakkeprolaps.


I nakken er der par nerverødder, i brystet er der par nerverødder, i lænden er der par nerverødder, og i korsbenet er der par nerverødder. Hvis en diskusprolaps i nakken giver symptomer , vil den hyppigst sidde i den nederste del af nakken. En diskusprolaps, som trykker på en enkelt nervero er de mest almindelige.


Typiske symptomer ved skiveprolaps med nerverotsaffeksjon er vanligvis en kombinasjon av smerter lokalt i ryggen i området rundt den berørte skiven og smerter og utstråling med typiske nevrologiske symptomer som følge av press på en nærliggende nerverot. Nakkeprolaps gir smerter i nakken og kan stråle ut i skulder og arm. Sterke smerter i nakken , skulderen og nedover armen er alle symptomer på prolaps i nakken. Smertene kan være svært pinefulle og muskelkrampe er vanlig. Noen ganger føles smerten kun i armen, eller kun i nakken.


I tillegg til smerte kan en føle svakhet i overarmen. De vanligste områdene for prolaps i nakken er C4-C C5-Cog C6-C– disse rammer henholdvis nerverot CCog C7. Mange som har prolaps i nakke kan oppleve at å hoste er uutholdelig, og at ulike posisjoner av nakke og hode gir ulike smerteopplevelser. Likevel kan mange også ha prolaps i nakken eller ryggen uten å føle smerte. Det er kraftige variasjoner i forhold til hvor mye plager, smerter og symptomer den enkelte har.


Noen lever med artrose i nakken uten å være plaget i det hele tatt, mens andre opplever betydelige leddsmerter og nakkestivhet. Dette kan skje som et resultat av trauma eller naturlig sykdom. En prolaps i nakken oppstår når en av skivene i den øvre del av ryggsøylen beveger seg ut av sin riktige stilling.


Noen potensielle symptomer inkluderer hode og nakkesmerter eller svakhet i armer eller hender. Diskusprolaps i nakken , diskusprolaps nakke, udposning diskus i nakken (nakkehvirvlen), udstrålende smerter fra nakken , radierende smerter i armen, udstrålende smerter i armen, følelsesløshed arm, sovende arm, smerter i nakken , ondt i nakken , nakkesmerter. Der findes mange problemer der relateres til prolaps i nakken.


Det kan dreie seg om smerte fra en nerverot eller nerver som kommer i klem andre steder i nakkeregionen og dette kan være et faresignal i forhold til prolaps og skiveproblematikk eller andre nevrologiske tilstander. I sjeldne tilfeller kan nakkesmerter og stivhet i nakken også være symptomer på mer alvorlige underliggende sykdomstilstander. Et prolaps kommer ofte plutselig uten noe særlig forvarsel.


Men enkelte pasienter kan ha følt smerter og stivhet i korsryggen lenge før den akutte forverringen. Smerter følger ofte bestemte områder ut fra ryggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg