torsdag 16. april 2015

Akupressur mot kvalme

I følge forskerne ved Universitetet i Tromsø er akupressur den best dokumenterte behandlingen som finnes mot kvalme. Den vanligste formen i Norge er bruk av akupressurarmbån som brukes for å forebygge og egenbehandle kvalme og oppkast. Akupressur er basert på de samme punktene på kroppen som akupunktur. Effekten ved akupressur er den samme gode, og er et meget godt alternativ til akupunktur.


Akupunktur for å helbrede kvalme gir sprikende resultat. Tekst: Kirsti Seljenes – Det er en kjent problematikk at mange barn kaster opp etter operasjonen, sier Ingrid Liodden, stipendiat hos Det helsevitenskapelige fakultet, UiT. Enkelte anbefaler akupressur mot kvalme. Dette gjør du ved å presse tommelen mot undersiden av håndleddet (akupunkturområde P6), omtrent på hovedpulsåren, rett nedenfor håndleddfestet. Resten av fingrene bør være på oversiden av armen, slik at du får presset riktig.


Press i omtrent tretti sekunder. Sea-Band benyttes i dag på sykehus i forbindelse med behandling av kvalme etter cellegift og narkose. Det foreligger omfattende dokumentasjon fra flere uavhengige institusjoner som bekrefter effekten av Sea-Band mot kvalme. Det er ikke avdekket noen form for bivirkninger – Trygt for både barn og voksne.


Tradisjonell kinesisk akupunktur har gjen-nom flere år vært presentert som effektiv be-handling mot kvalme (1). Min erfaring med gravide som er kvalme er at noen ganger er det enkelt å behandle, og andre ganger vanskelig. Du har alt å vinne. Jeg har veldig god erfaring med akupunktur mot kvalme og oppkast.


Hadde hyperemesis i forrige svangerskap, ingenting hjalp, det eneste jeg gjorde var å ligge på badet og spy. Alt jeg fikk i meg kom opp igjen. Kvalme er et vanlig symptom ved en rekke ulike sykdommer og tilstander. Her beskrives kvalme og oppkast etter operasjoner, ved cellegift og svangerskap. Mange pasienter som får cellegift blir kvalme og kaster opp (2).


Symptomene kan være alvorlige og svekke pasientens livskvalitet (3). Kvalme er noe jeg ikke bare var plaget med under graviditeten, men det er også noe som kommer i ekstrem-variant når magen er dårlig. Nå har jeg hatt min andre time hos akupunktøren, og guuuud for en forskjell :):) Det må bare anbefales til alle dere dårlige stakkarer der ute. Virker mot reisesyke og morgenkvalme ved å trykkmassere håndleddene.


Sea-Band akupressurarmbånd kan gi rask hjelp mot reisesyke og kvalme uten bruk av medikamenter. Akupressurarmbåndet virker gjennom å trykkmassere akupunkturpunktet Ppå håndleddet. Klinisk dokumentert effekt. Ingen kjente bivirkninger. For barn og voksne.


Noen gravide opplever at akupunktur hjelper mot svangerskapskvalme. Tilskudd av vitamin Bfinnes vanligvis i multivitaminprodukter for kvinner, men dosene er gjerne for lave. Det mangler forskning på om høye doser kan være skadelig for fosteret. Svangerskapskvalme blir vanligvis gradvis borte etter svangerskapets tre første måneder.


Dette er fordi akupunktur gjennom forskning har vist seg effektiv mot kvalme. Mange leger og jordmødre anbefaler akupunktur til gravide, og mange gravide ønsker ikke å ta piller. Dermed er akupunktur et fint behandlingsalternativ. Det går også an å trykke på akupunkturpuntkter selv ( akupressur ) og dette kan jeg lære deg. Jeg sliter med at jeg er skrekkelig kvalm, nesten mer nå enn i begynnelsen.


I begynnelsen hjalp det med flere små måltider og jeg greide å holde det litt i sjakk med mat. Her får du et super-punkt mot alle former for kvalme. Slik finner du punktet: Mål to tommelbredder opp fra fura på håndleddet.


Der ligger punktet mellom de to senene. Hvor lenge skal du massere: Ca. Om kvalmen kommer tilbake, masser på ny. Ved reisesyke hjelper det ofte å holde trykk på punktet i lengre perioder. Mange kvinner som plages av svangerskapskvalme velger å benytte seg av akupunktur.


Akupressur mot kvalme

Vi anbefaler at du kommer for behandling ganger i uken, deretter gang i uken dersom kvalmen mer eller mindre oppleves og ha stabilisert seg. En del kaster også opp. Nesten åtte av ti gravide opplever kvalme.


Det er fremdeles ikke uvanlig å støte på ordet ”morgenkvalme”, men kvalmen kan slå til når som helst på døgnet, oftest når det er en stund siden du har spist, og blodsukkernivået er lavt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg