torsdag 30. april 2015

Behandling av astma

Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise. Behandling av astma følger et såkalt trappetrinns-prinsipp. Målsettingen er god symptomkontroll og at bivirkningene skal være minimale. Astmamedisiner finnes i pulverform, som spray, som væske til bruk i forstøverapparat, som tabletter, og i sprøyter.


Akutt astma er et astmaanfall med umiddelbart behov for behandling.

De fleste astmatikere vil oppleve akutt astma , og hos mange debuterer tilstanden med et slikt anfall. Akutte astmaanfall vil ofte være utløst av ytre faktorer, vanligvis infeksjonssykdommer, men også pollen, dyrehår, støv, røyk, kulde og varme eller enkelte medisiner. Sjeldnere kan det også gis sprøyter eller infusjonsvæske som tilleggsbehandling. Slik behandles astma. Legen bruker en trinnvis strategi ved behandling av astma.


Astma kan oppstå i voksen alder, selv om de fleste voksne med astma har hatt tilstanden siden de var barn. Med riktig behandling av astma kan du kontrollere symptomene. Hvis flere i familien har astma , er sjansen større for at også du får astma.

Det er et bredt tilbud av naturmedisiner og av såkalt alternativ behandling. At noen urter virker mot astma , er eldgammel viten. Urter har vært brukt mot denne sykdommen helt fra oldtiden både som avkok og tørket pulver. Leger behandler astma trinnvis avhengig av hvor alvorlig astmaen plager deg når du søker om hjelp. Dersom din nåværende behandling ikke har fått bukt med symptomene, må du i en periode ta en høyere dose eller et annet legemiddel i tillegg.


Dette kalles å trappe opp. Ikke-arvelig astma kan skyldes ettervirkning av luftveisinfeksjoner, ulike stoffer i arbeidsmiljøet (yrkesastma - se eget faktaark), forurensning i inne- og utemiljøet, ulike sider ved vårt kosthold og tobakksrøyk hos mennesker som er disponert (arvelige faktorer) for å utvikle astma. Astma er en kronisk betennelse i nedre luftveier som fører til hevelse av slimhinnene, sammentrekking av muskulatur i luftveiene og slimopphopning.


Legemidler til inhalasjon har ofte en viktig plass i behandling av astma. Selv om du ikke har allergisk astma , er det viktig å tilpasse hverdagen og omgivelsene, så astmaen trigges minst mulig. Tobakksrøyk bør unngås helt. Forebyggende behandling av astma og allergisk astma.


Graden av astma bør vurderes. Ved forkjølelser tillegges bronkieutvidende anfallsmedikasjon, eventuelt også før anstrengelser. Mer stabil astma med færre dårlige perioder.


Ved alvorlig eosinofil astma er biologisk behandling nå tilgjengelig. Noen av dem allerede fra års alder.

Disse legemidlene hindrer at de eosinofile cellene blir aktivert, noe som i studier har vist seg å gi en mer stabil astma med færre dårlige perioder. Målet med behandling er å merke minst mulig til sykdommen i det daglige. Fellestrekk for behandlingen er å dempe den kroniske betennelsen, og det innebærer ofte steroider via inhalasjon, forklarer Fjeldstad. Ifølge Helsenorge behandler leger astma trinnvis, avhengig av hvor alvorlig astmaen plager deg når du søker.


Disse ”astmastigene” samsvarer helt med internasjonale ekspertanbefalinger, slik som bl. British Guideline on the Management of Asthma som er tilgjengelig på internett. Pasienter, pårørende og leger undervurderer ofte alvorlighetsgraden av akutte astmaanfall.


Alle henvendelser om akutt astma bør tas på alvor med umiddelbart tilsyn av pasient. Resultatet blir trange luftveier og anfall med hoste, tung pust og piping i brystet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg