onsdag 7. februar 2018

Norske samiske navn

I samisk tradisjon har man to forskjellige typer av navn. Enten så er det av samisk opphav, eller en samisk variant av norske navn. De tradisjonelle samiske navnene har gjennom de siste århundrene gradvis blitt faset ut, og her er grunnen. Leter du etter samiske guttenavn? Da har du kommet til riktig sted!


Norske samiske navn

På denne siden har vi listet opp en alfabetisk liste over samiske guttenavn. De samiske språkene danner en språkgruppe som er en del av den uralske språkfamilien. Samiske språk snakkes i Norge, Sverige, Finland og Russland.


De ti ulike samiske språkene blir tradisjonelt klassifisert som en del av den finno-ugriske grenen av den uralske språkfamilien. Sider i kategorien Lister over samiske navn i Nordland Under vises av totalt sider som befinner seg i denne kategorien. Navnet Garnasen er en tilpasning til norsk fra det samiske Gárnášša eller Gárnášnjárga.


Norske samiske navn

Den ordsemantiske betydningen av navnets deler er uklar. Nášša er blitt omgjort til det norsklydende nasen , noe som i seg selv kan virke passende, da det her er snakk om et nes (det samiske njárga betyr nes eller odde). Var det noen som skjønte? Når du treffer på en same, så kan du nesten være sikker på at han eller hun har et slikt navn.


Det har oppretthold hierarkiet mellom norske og samiske stedsnavn og har ført til at norske navn fortsatt blir sett på som “riktige” navn i forhold til de opprinnelige samiske navnene som bygger på en muntlig tradisjon, sier hun. Navnestatistikk og navnesøk på fornavn og etternavn. CSS-filen ble ikke lasted ned korrekt, skjermleseren støtter ikke CSS, eller din versjon av Internet Explorer er for gammel for dette nettstedet. Min samboer er same så vi og lette lenge etter samiske navn. Ikke så lett å finne noen som passer seg da en bor sørpå de her nede skal jo og tross alt greie å si navnene.


Vårt valg endte på Luchas Ánte. Vi tok Ánte med den samiske uttalelsen da det er finere enn den norske. Samisk organisasjonsliv er svært allsidig og har en lang historie. Her tar vi for oss et utvalg av samiske sivilsamfunnsorganisasjoner, med fokus på norsk side av grensen. Tromsø vil bli mye varmere og mer inkluderende dersom byen får et samisk navn.


Det er jo fint at kommunen ikke glemmer oss samer,. Det er vedtatt flerspråklige kommunenavn på flere av kommunene i Norge, med hjemmel i kommuneloven §nr. Vet ikke om noen nettside eller slikt hvor man finner samiske navn. Ailo er norskspråklig form av det samiske navnet Áilu, som blir uttalt på omtrent samme måten. Navnet Áilu har vanligvis blitt brukt i tale der skriftformen har vært det norske Aslak.


Norske samiske navn

Aslak betyr gud og kamp, som var det gammelnorske ordene ås (gud) og leik (kamp). Samiske navn er stort sett mye lik andre og helt vanlige navn. Jeg er også halvt same og mine slektninger gjennom tidene har ganske ordinære navn.


Veldig ofte har de to navn. Etternavnet synes jeg er verdt å vurdere. Gamle norske navn er oversatt til samisk , noen tilpasset for samisk uttale og andre rene konstruksjoner hvor ordstammen er gammelnorsk. Jeg er mot at man putter inn på kart og skilt samiske navn på et stede hvor samiske navn ikke brukes daglig av folk på stedet. Navn på viktige steder er naturligvis mer kjente enn navn på mindre viktige steder.


Alle nordmenn over en viss alder vil være fortrolige med navn som Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Jotunheimen og Tana, mens lokale navn som Måge og Skutull i Hardanger eller det samiske Biertavárri i Troms er det langt færre som kjenner. Norsk -nordsamisk ordbok. Vår norsk - samiske ordbok er gratis og tilgjengelig for alle, til envher tid.


Bruk ordboken til å oversette fra norsk til nordsamisk eller fra nordsamisk til norsk. DinOrdbok serverer deg søkeresultatet med synonymer, avledede or uttale, definisjoner og eksempler på bruk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg