onsdag 14. februar 2018

Symptomer på brennkopper

Ved få og små brennkopper som sitter på samme ste er det nok å rense med desinfiserende væske. Man kan bruke for eksempel klorhexidin og dekke til med tørre kompresser. Klorhexidin får du kjøpt reseptfritt på apoteket, men det brukes vanligvis ikke på de minste barna.


Symptomer på brennkopper

Hvis man ikke gjør noe med smitten, kan brennkopper spre seg til andre hudområder på kroppen. Ved impetigoinfeksjoner som oppstår fra hudlesjoner (hudforandringer i form av eksem, sår m.m.) forekommer det også symptomer i form av feber, bindehinneinflammasjon, rødhet og avflakning av hudområder. Gjenstridige tilfeller av brennkopper , eller stadige tilbakefall, kan skyldes at de sykdomsframkallende bakteriene har etablert seg på kroppen, hyppigst ytterst i neseåpningen. Derfor anbefales i noen tilfeller å smøre (bruk for eksempel Q-tip) den antiseptiske salven på innsiden av nesen. Leger eller andre som har kjennskap til brennkopper , vil kjenne igjen utslettet som et rødt overfladisk sår med honninggule skorper i. Områder som er spesielt utsatt for infeksjon med brennkopper er ansiktet, spesielt rundt nesen og munnen.


Symptomer på brennkopper. Infeksjonen starter med små sår eller blemmer. Når blemmene brister får de en gyllen eller mørkegul skorpe som kleber til huden. Betennelsen kan gi irritasjon og kløe i huden.


Symptomer på brennkopper

Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett. Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret.


Det mest synlige symptomet på brennkopper er skorpen som dannes når blemmene brister. De har en gyllen eller mørkegul farge og kleber til huden. Leger kan vanligvis diagnostisere impetigo bare ved å se på huden. Før oppstart med antibiotika kan det tas en penselprøve for å dyrke frem bakteriene. En spesiell form for brennkopper som kalles bulløs impetigo kan gi områder med større væskefylte blemmer.


Symptomer på brennkopper

Bulløs brennkopper var tidligere langt sjeldnere, men er nå mer vanlig. Litt slappe blemmer inneholder fra blank til purulent væske. De sprekker etter noen døgn, og etterlater seg en blank flate, oftest på hånden. Mest vanlig for varianten uten byller er utslett i ansiktet og utslett på armer og ben.


For brennkopper med byller ser man ofte utslett rundt munnen, utslett under armene og utslett i nakkefoldene. Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig. Som regel kommer bakteriene seg inn i tilsynelatende frisk hud gjennom en liten rift eller et sår. Vanlige symptomer på brennkopper.


Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. På fagspråket omtales det som impetigo. Den vanligste bakterien som gir brennkopper er gule stafylokokker.


Dette er vanligst i ansiktet, hodebunnen og på hendene. Utslettene gir kløe, og infeksjonen spres lett til andre hudpartier. Tilstanden er vanligvis ufarlig og etterlater ingen arr.


Symptomer på brennkopper

Ved symptomer på brennkopper bør man ta kontakt med lege for å få undersøkt om det kan være. Kan gi moderat feber i noen dager. Behandling Som ved alle febersykdommer er det viktig å gi rikelig med drikke.


Hvis blærene er spesielt plagsomme i munnen kan det være en fordel å mose maten så den blir lettere å spise. Det er mye usikkerhet og forvirring om hva brennkopper faktisk er. I Nederland og Storbritannia oppsøker hvert år om lag av barn lege for brennkopper. Som du skriver har tilstanden blitt diskutert på lommelegen tidligere. Svarer derfor på dine konkrete spørsmål punktvis.


Debuterer med små vesikulopustler som hurtig brister og det oppstår honninggule skorper på rød bunn. Kan forekomme hvor som helst i huden, men er hyppigst lokalisert til ansikt, hodebunn og hender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg