fredag 9. februar 2018

Årsaker høyt blodtrykk

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Høyt blodtrykk kan utvikle seg når som helst i livet, uavhengig av kjønn. Hypertensjon øker mengden blod pumpet av hjertet per minutt og innsnevrer blodårene.


Det regnes som en kardiovaskulær sykdom og kan forårsakes av hjerteinfarkt. Mange tror at de vil kjenne det dersom blodtrykket blir for høyt , men høyt blodtrykk gir deg vanligvis ingen symptomer.

Hva er årsaken til høyt blodtrykk ? Det er meget sjelden at det finnes en egentlig årsak til høyt blodtrykk. Det kan finnes sykdom i nyrene, binyrene, forsnevringer i nyrepulsårene eller stoffskiftesykdommer, som kan være årsak til et høyt blodtrykk. Arvelige anlegg spiller også en rolle. Tar man vekk eller kurerer årsaken vender det opprinnelige blodtrykket tilbake. Det antas å være forårsaket av en kombinasjon av årsaker.


Hos av alle med høyt blodtrykk finner man årsaken (Cushing, akromegali, nyrebesvær etc). Forenklet sier vi at blodtrykket er for høyt dersom overtrykket er over 1og undertrykket er over 90. Ved meget høye trykk, noe som er sjeldent, kan man imidlertid oppleve svimmelhet og hodepine.

Og hvis du samtidig røyker har høyt kolesterol eller har diabetes mangedobles risikoen, legger Elling til. Les også: Det er hjelp å få mot hetetokter, tørre slimhinner og søvnproblemer Folk flest dør av denne. Hos én av fem personer med høyt blodtrykk er årsaken nyresykdom eller hormonforstyrrelser. De fleste som har høyt blodtrykk , føler seg ikke syke.


Kilde: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. LES OGSÅ: Høy puls. For dem som rammes av lavt blodtrykk , er det et problem som det ofte ikke finnes noen god behandling for. Opprettholdelse av blodtrykket i forbindelse med posisjonsendringer, er en ganske kompleks manøver. Det er ikke relativt farligere for eldre å få høyt blodtrykk , faktisk kan de eldre ofte trenge et litt høyere trykk enn yngre.


Men det kan være veldig farlig for både eldre og unge hvis de får et veldig høyt blodtrykk akutt, det vi kaller et ondartet høyt blodtrykk , sier Bryhn. Da kan man for eksempel få slag eller andre bivirkninger. Det betyr høyt blodtrykk som vi ikke kjenner årsaken til.


Omtrent av alle som har høyt blodtrykk , har denne formen. Sekundær hypertensjon. Med sekundær hypertensjon mener vi høyt blodtrykk som er forårsaket av sykdom i et annet organ, for eksempel nyresykdom. Det kan være mange forskjellige årsaker til et høyt blodtrykk , og ofte kjenner vi ikke den direkte årsaken.


Men vi vet at det er en rekke risikofaktorer som kan føre til et høyt blodtrykk , og det er særlig alder, overvekt, røyking, fysisk inaktivitet, stress, høyt inntak av salt og stort alkoholkonsum. Hos de aller fleste som har høyt blodtrykk (over ) finner man ingen underliggende årsak (primær eller essensiell hypertensjon).

Man tror at arv og genetikk, men også livsstilsfaktorer som kosthol overvekt, stress høyt saltinntak, hyppig røyking, høyt alkoholinntak og mangel på mosjon, kan spille en rolle. For eksempel høyt blodtrykk , andre i familien med hjerte- og karsykdom, røyking og diabetes kan gjøre det viktigere med lavt kolesterol. Balansen mellom LDL- og HDL-kolesterol er imidlertid viktig for å unngå sykdom.


Personer som har gått med høyt blodtrykk i mange år, har ofte fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer. Dette er tegn på at hjertet er belastet. Ved hjertesvikt er hjertets pumpeevne svekket så mye at hjertet ikke klarer å forsyne kroppens organer med tilstrekkelig mengde oksygen.


Her finner du en oversikt over årsaker , symptomer, behandling og bivirkninger ved hjertesvikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg