torsdag 22. februar 2018

Kronisk bronkitt

Forekomsten av kronisk bronkitt , tilsvarende forekomsten for kronisk hoste i befolkningen, synes å ligge på rundt 5-. Kronisk bronkitt defineres som hoste med slim i tre måneder årlig i to påfølgende år. Bronkitten kan være viral (og dermed umulig å behandle med antibiotika) eller bakteriell. Det sistnevnte er mindre vanlig, men i slike tilfeller vil en antibiotikakur vanligvis hjelpe.


Det er imidlertid usikkert om de hjelper mot bronkitt. Slimløsende legemidler er ikke anbefalt ved kronisk bronkitt.

Er du plaget med tung pust, kan du prøve en inhalator som vanligvis brukes mot astma. Behandlingen kan dempe hosten og gi bedre pust, men gjør deg ikke frisk av bronkitten. Leger forskriver sjelden antibiotika mot bronkitt. For personer med kronisk bronkitt er det problemer med å få luft ut og inn av lungene.


Behandling for kronisk bronkitt kan ikke gjøre pasientene helt friske men medikamenter kan hjelpe på symptomene. Ved kronisk bronkitt er hypersekresjonen av mucus mest fremtredende. Hoste, persisterende over måneder i minimum år.


Brokiektasier på rtg. Denne betennelse fører til dannelse av tykt slim i luftveiene disse kalles bronkiene.

Tilbakevendende infeksjoner føre til opphopning av slim som blokkerer luftveiene og forårsake pustevansker. Andre symptomer inkluderer vedvarende hoste med oppspytt og tung pust. Jeg er en kvinne på 3 som har veldig hyppig bronkitter. De arter seg som hoste, smerter i brystet, tung pust, surkling osv. Ved siste legebesøk fikk jeg astma medisin av legen, Pulmicort og Bricanyl.


Jeg bruker også bisolvon når jeg har bronkitt. Men jeg lurer på hva forskjellen på kronisk. Tilstanden skyldes ødeleggelse av slimhinner i bronkiene.


Hovedårsaken var tidligere stadige infeksjoner, som for eksempel gjentatte lungebetennelser eller kronisk bronkitt. Slimpropper som inneholder bakterier, blir liggende igjen i bronkiene. Det oppstår skade på bronkieveggen, og den buler ut. Sykdommen ses også som en medfødt lidelse. Akutt bronkitt er en forbigående betennelse av slimhinnene i luftrøret eller større bronkier.


Les mer hos Apotek 1. Dersom bronkitten er kronisk , vil hosten vare lengre. Dette er en sykdom som hører inn under samlebetegnelsen KOLS, og i motsetning til akutt bronkitt er ikke kronisk bronkitt en infeksjonssykdom, sier han. Med kronisk bronkitt mener man bronkitt som plager pasienten mer enn av årets måneder og har gjort så de siste to årene.


Tren med kronisk bronkitt.

For de med kronisk bronkitt kan ideen om trening virke skremmende. Imidlertid er vanlig kardiovaskulær aktivitet nøkkelen til å opprettholde lunges helse under og etter episoder. Som med akutte tilfeller bør de med kronisk bronkitt lette seg inn i treningsrutiner.


Ved kjent underliggende astma eller kronisk obstruktiv lungesykdom er opptrapping av basisbehandlingen viktig. Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon. Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Diagnosen kronisk bronkitt blir stilt ved bronkitt som varar i minst tre månader per år i fleire år på ra og der symptoma i liten grad er reversible.


Dette for at man skal kunne utelukke kronisk bronkitt som gjerne skyldes underliggende astma eller kols. Man bør også utelukke en bakteriell infeksjon og sjekke at tilstanden ikke har flyttet seg helt ned i nedre luftveier og blitt en lungebetennelse, sier Høegh Henrichsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg