torsdag 15. februar 2018

Pizzabunn uten gjær og hvetemel

Problemet med glutenfri pizza og annen glutenfri bakst, som attpåtil er uten gjær , er at resultatet kan bli kjeksaktig og tørt. Glutenfri rismelk eller havremelk er en fin måte å få fuktighet inn i brøddeigen på. Dessuten fungerer den som et fint hevingsmiddel – også i annen bakst som ikke er glutenfri. Hei og god torsdag!


Eg har laga fleire spesielle pizzaer dei siste årene, blant anna pizza med søtpotetbunn og tunfiskbunn. Førstnevnte er mi mest populære oppskrift som matblogger og har falt i smak hos enormt mange, og det gledes!

Men du kan gjerne bruke kun siktet hvetemel for en fin pizzadeig eller kun sammalt mel for grov pizzadeig. Siden det ikke er gjær i deigen så er den best egnet til tynne bunner, da tykke bunner vil bli litt kompakte og ikke like luftig som med gjærdeig. Det er en fordel å forsteke bunnen ( uten fyll) noen minutter først, for ekstra sprø.


Og fordi den smaker kjempegodt, og er uten hvetemel og med få karbohydrater,. Verdens beste pizzabunn - lavkarbo, glutenfri, uten gjær og eltefri. Kjapp og god pizzabunn uten gjær er tingen om du har lyst på pizza NÅÅÅ men ikke orker å styre med noe hevetid og kjevling og greier.


Da kan du lage denne, som faktisk ikke er så ulik en gjærdeigsbunn. Sett ovnen på 2grader med stekebrettet i. Dryss litt semulemel på benkeplaten og form deigen som en ball.

Trykk ut deigen med fingrene og håndbaken til du får en rund-ish pizzabunn som er ganske tynn i midten og tykkere langs kanten. I tradisjonelt siktet hvetemel , bruker vi mye mer av hele kornet, enn de gjør i denne finmalte typen hvetemel fra Italia. Vil du lese mer om mel og hva som egentlig skjer rent kjemisk, når du. Bland alt i en kjøkkenmaskin og la det elte i noen minutter til deigen er fast og fin, den kan gjerne være litt klissete uten at det gjør noe. La pizzadeigen heve minst minutter på et lunt sted og med et kjøkkenhåndkle over.


Bruk kjevle og lag en passe stor pizza så den passer i en langpanne. Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse.


Nå som du har deigen, er det bare kreativiteten som stopper deg. Hva med å lage pizzasnurrer, calzone eller en deilig langpannepizza. Mulighetene er uendelige. Har du små kokker i huset?


Dersom jeg har god tid pleier jeg av og til å lage en starter, dvs at jeg freser opp gjæren litt før jeg elter sammen deigen. Deigen lages i to omganger, og du starter (selvsagt) med starteren. Forsteik på 2grader i minutter før du avkjøler litt, og tar på fyll. Miks sammen dei tørre ingreidensene, og tilsett deretter egg og kesam.


Spe med vatn til du får en litt klissette deig. Når man skal lage en luftig pizzabunn er det fordel at melet du bruker har relativt høyt proteininnhold – det er nemlig proteinet (gluten) som avgjør hvor mye av gassen som gjæren produserer som blir igjen i deigen.

Dette blir fort litt teknisk ( og jeg er ingen ekspert), men glutenet danner et glutennettverk når det blandes med vann. Uten gluten, hvete, melkeprodukter, egg. Ostesaus og dressing inneholder nøtter. En gang i blant er det ingenting som smaker bedre, og her er vår kjempegode versjon, helt uten gluten og melk, men full av gode smaker!


Alle liker en god pizza! Sunn pizza med enkel havrebunn – uten heving! Men fleire har etterspurt en meir nøytral pizzabunn som er både sunn, enkel og god – eg har eit par.


Spørs om jeg kommer til å lage vanlig bunn med hvetemel og gjær. Spelt inneholder et lavere nivå av fruktaner (FODMAP) enn hvete, rug og bygg og kan tolereres bedre for den mageplagede. Dette er individuelt, men selv merker jeg stor forskjell etter at jeg begynte å bake med spelt framfor de overnevnte meltypene. Rør ut gjær i litt av vannet i en bolle. Bland salt og mel Rør inn litt og litt av melblandingen til du får en smidig deig.


Tilsett resten av vannet og olje. La den heve på et lunt sted i ca. Pizzabunn uten heving.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg