fredag 2. februar 2018

Smerter i hælen

Denne seneplaten kalles plantarfascien og brer seg i en vifteform fra hælen frem til tåknoklene. Typisk involverer symptomene smerter under hælen som kan stråle utover, stivhet om morgenen, samt smerter særlig ved aktivitet. Smerter i fot og hæl. Hælsmerter er en svært utbredt årsak til smerter i foten. Vanligvis føles smerte enten under hælen eller i bakre delen der akillessenen festes til hælbenet.


Selv om hælsmerter kan være svært plagsomme og enkelte ganger invalidiserende, utgjør de sjelden en stor helserisiko.

Eksempler på årsaker er: Tendinose eller paratendinitt i akillessenen. Partiell eller total ruptur av leggmuskel. Bursitis tendinis calcanei.


Ved akutt irritasjon kan lokalbehandling med et NSAID forsøkes. Den aller vanligste lidelsen som gi fotsmerter, og som vi behandler aller mest av i klinikken, er plantar fascitt. Plantar fascitt gir smerter under hælen. Det antas at en vesentlig del av tilfellene med smerter under hælen kan tilskrives denne tilstanden.


Den kan ramme mennesker i alle aldre, men plantar fasciitt er vanligst fra 40-årsalderen og oppover. Det er også en ganske vanlig tilstand blant idrettsutøvere (særlig løpere) og militærpersonnel.

Denne informasjonen handler om smerter ved såkalt plantar fasciitt som gjør at undersiden eller bunnen foran på hælen kjennes sår og øm. En fettpute i hælen din, over dette bindevevet, bidrar til å dempe trykket når du går. Pla ntarfascien er plate med bindevev som strekker seg fra hælputen til tåballene. Haglunds hæl Symptomer på slimposebetennelse i hælen.


I et forsøk på å reparere gjentatte småskader i senen begynner kroppen å avleire kalk der hvor senen hefter til hælbenet, og etterhvert utvikles et lite kalkhorn på hælen som man kaller hælspore. Dette forårsaker smerter i hælen. Hælspore er resultatet av lang tids feilbelastning av de store seneflatene under fotsålen.


Tilstanden kan oppstå av flere årsaker men generelt er det for stor belastning på denne platen under foten som heter plantarfasciaen som er årsak til at problemet her oppstått. Mange kommer til at opleve det før eller siden. Typisk smerter ved gange i trapp, huksitting (både opp og ned), bilkjøring, følelse av at patella har haket seg fast ved sitting over lengre tid (Kinosyndrom).


Oftest uten palpatoriske funn. Nytt eller tidligere traume. Meniskruptur, ruptur av kollateralligament eller korsbåndsskade. Voksesmerter er ikke noen diagnose, men en betegnelse på en tilstand som kjennetegnes ved smerter i legg, lår og kne og ikke spesielt under hælene.


Har du hatt vondt under hælen i flere uker, anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling. På Fot- og ankelklinikken har vi lang erfaring med behandling av plantar fascitt. Jeg må ha hjelp, jeg har så vondt i hælen min, og jeg vil trene¨ kan være et eksempel på en av kundene våre med hælsmerter. Vi opplever hæl problematikk ofte.


Kundene ønsker helst at vi har noe som fjerner smerten der og da, men så enkelt er det ikke bestandig.

En av de største årsaker som gir hælsmerter, er overvekt. Patienter rapporterer ofte om jagende smerter , der normalt kommer med de allerførste skridt om morgenen. Når foden er blevet lidt opvarmet, aftager smerterne normalt. Et par sokker mot hælspore med kompresjon som passer for de som plages av hælsporer, hovne føtter eller smerter i hælen og fotbuen. Hælspore strømpene øker blodsirkulasjonen i føttene som gjør at det går raskere å lege og samtidig gir en behagelig støttene til føttene og hælene.


Hos MedicOnline får du råd og tips om årsaken til hælspore og vi har et stort utvalg støtdempende såler for deg som har hælspore og smerter under hælen. Bruk godt fottøy og såler som er spesialtilpasset. Det er flere NEMUS klinikker som kan hjelpe deg med å få tilpasset såler.


Unngå belastninger som gjør smerten i hælen større. Tren alternativt og begrens hopping og løping med mye stop and go. Snakk gjerne med din terapeut dersom du har spørsmål tilknyttet hæl smerter. Ortopediske hjelpemidler kan også være svært nyttige - enkle hælputer kan avlaste trykket fra den smertefulle delen av hælen din. Vi anbefaler at du prøver ”konservativ behandling i to til tre måneder før du går videre til ytterligere behandling.


Hælspore er en benet utvekst på hælen der senen festes til hælbeinet, og dette skjer ved at kalkdannelse ved senefestet utvikler seg over lengre tid til hardt bein. De med hælspore kan oppleve smerter og betennelse i hælen og under foten, både ved aktivitet og hvile.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg