torsdag 1. februar 2018

Oppsigelse under permisjon

Har din arbeidsgiver god nok grunn? Finansforbundet kan gi deg juridisk hjelp i en oppsigelsessak. Arbeidsgiver kan bare gi en oppsigelse dersom den er saklig begrunnet.


Alle spørsmål innenfor familieretten. Bestill nå i vår bokhandel! Særlig vern mot oppsigelse. Sykdom er ikke grunnlag for oppsigelse det første året arbeidstaker er sykemeldt. Dersom arbeidstaker har vært syk i mer enn ett år, gjelder vanlige regler om saklig grunn til oppsigelse.


Sykdom kan da under særlige forutsetninger være en saklig grunn til oppsigelse. Svar: Under permisjon knyttet til fødsel kan den ansatte sies opp på lik linje som de øvrige ansatte. Permisjonen i seg er ikke et saklig grunnlag for oppsigelse.


En oppsigelse gitt under foreldrepermisjon vil først ha virkning etter utløpet av permisjonen, jf arbeidsmiljøloven § 15-(2). Hvis det er klart eller overveiende sannsynlig at permitteringen vil bli permanent, skal oppsigelse brukes. Regler for permittering. Permittering er i svært liten grad basert på lovbestemte regler, med unntak av lov om lønnsplikt under permittering.


Gravide arbeidstakere og ansatte i foreldrepermisjon er særlig vernet mot oppsigelse. Det stilles strengere krav til dokumentasjon og oppsigelsestiden løper ikke i permisjonstiden. En viktig ordning for Teknas medlemmer er full lønn under fødselspermisjon. I forbindelse med permisjon kan det oppstå spørsmål knyttet til oppsigelse , endring av arbeidsoppgaver ved tilbakekomst og andre forhold.


Veldig vanskelig å finne noe på nettet om dette. Det eneste jeg har funnet er: En arbeidstaker kan selv si opp sin stilling under hele permisjonstiden, med den oppsigelsesfristen som gjelder for arbeidsforholdet. Og det betyr vel at oppsigelsestiden løper fra den dagen man sier opp? Uavhengig om man er i permisjon eller ikke? Dersom lovlig oppsigelse gis under permisjonen vil oppsigelsestiden ikke begynne å løpe før arbeidstaker er tilbake i jobb.


Tvist om usaklig oppsigelse. Dersom et medlem er i tvil om mottatt oppsigelse er saklig bør man ta kontakt med Tekna for en juridisk vurdering av saken. Hvorvidt arbeidstaker er vernet mot oppsigelse i en permisjon , vil bero på hva slags permisjon det er tale om.


Oppsigelse i permisjon ? NAV har tiltak som Bedriftsintern opplæring (BIO) og Opplæring (AMO) som kan gis til opplæring av bedriftens ansatte ved større omstillinger. Se mer under Relatert informasjon. Varsel til de ansatte og lønnsplikt ved permittering.


De ansatte skal normalt ha varsel om permittering senest dager før permitteringen trer i kraft. Det blir jo ikke akkurat oppsigelse da. Poenget med oppsigelse er jo å si opp jobben, og det er det du vil unngå ved å søke permisjon. Men det er vel vanlig at det må ta noe ti slik at de får skaffet. Delvis permisjon baseres på avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.


Arbeidstakers ønske om hvordan uttaket av delvis permisjon skal gjennomføres, skal oppfylles med mindre dette medfører vesentlige ulemper for virksomheten. Utgangspunktet er at man kan sies opp mens man er i foreldrepermisjon. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant. Det er imidlertid slik at oppsigelsesfristen ikke begynner å løpe før etter tilbakekomst fra permisjon. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 15-9.


Som hovedregel har arbeidstaker krav på å fortsette i jobben så lenge saken står for retten. Dette gjelder også under en eventuell ankebehandling. I forbindelse med tvist om oppsigelse kan arbeidstaker kreve å få tilkjent erstatning for både økonomisk og ikke-økonomisk tap dersom oppsigelsen kjennes usaklig. Den ansatte må også være oppmerksom på regelverket, og for eksempel ikke forplikte seg til oppstart hos ny arbeidsgiver rett etter permisjonen, når man har igjen oppsigelsestid hos forrige arbeidsgiver.


Dersom det for eksempel kun gjenstår to uker av oppsigelsestiden etter endt permisjon , kan arbeidsgiver og den ansatte avtale at den. Arbeidsmiljøloven § 12-regulerer en arbeidstakers rett til fravær i forbindelse med syke barn. En arbeidstaker som har omsorg for barn under år har rett til permisjon i forbindelse med at barnet er syk.


Likeså har arbeidstaker rett til permisjon for å følge barn til lege. Nedbemanningsprosesser og omorganiseringer kan i seg selv være lovlige grunner til oppsigelse , også under graviditet og permisjon. Likevel er det en fare for at arbeidsgiver i en nedbemanning- eller omorganiseringsprosess kan prøve å benytte anledningen til å kvitte seg med arbeidstakere som er gravide eller i permisjon.


Konkurranseklausul Etter at arbeidsforholdet er avsluttet vil partene som utgangspunkt ikke ha noen forpliktelser overfor hverandre. Rett til pappapermisjon følger av arbeidsmiljøloven § 12-og folketrygdloven, og innebærer at fedre har rett til seks ukers fritak for arbeidsplikt. Kan arbeidsgiveren si opp en medarbeider som er gravid eller i permisjon pga.


Les om oppsigelse pga. For mer informasjon om reglene for prøvetid og oppsigelse i prøvetiden, se kommentarene til arbeidsmiljøloven § 15-6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg