onsdag 21. februar 2018

Symptomer på halsbetennelse

Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt.


Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals, svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen.

Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser. Det er noen tiltak som kan minske plagene mens halsen blir bedre.


Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. De vanligste symptomene på slike halsinfeksjoner er halssmerter, vondt når barnet svelger, forkjølelse, hoste, rennende nese og muskel- og leddsmerter. Hvis barnet har høy feber, betente mandler og forstørrede og ømme lymfeknuter foran på halsen uten å ha forkjølelsessymptomer, kan det skyldes en infeksjon med streptokokk A-bakterier.


Influensa har en varighet på rundt en uke, men det er vanlig å være trøtt og redusert i noen uker etter at man anser seg selv som frisk.

Hoste vil ofte vedvare etter at den akutte sykdomsperioden er over. Om influensaen er langvarig, kan det være et tegn på annen sykdom. Noen får ettersykdommer, slik som lunge- eller halsbetennelse. Kyssesyken blir også kalt kjertelfeber eller EBV-infeksjon.


Barn som blir smittet har ofte ingen symptomer , mens tenåringer og unge voksne får feber, slapphet, sår hals og utslett. Det forekommer helt unntaksvis at noen kan få kyssesyke på ny, måneder eller mange år etter første episode. Studier tyder på at av den voksne befolkningen smittes med Epstein Barr viruset (EBV) i løpet av livet, de aller fleste i barndommen, men kun et fåtall blir syke i en slik grad at diagnosen blir stilt.


All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til.


Lymfekjertlene rett under kjeven på hver side av halsen kan også hovne opp, og du kjenner det som ømme kuler. Symptomer på halsbetennelse forårsaket av virus Hvis det et virus som er årsaken til halsbetennelsen, har du ofte en forkjølelse i tillegg. Hva er symptomene på halsbetennelse ? Symptomene på halsbetennelse - og hvor intense de oppleves - kan variere avhengig av om det er bakterier eller virus som har forårsaket infeksjonen. Selv om en del av symptomene overlapper hverandre, medfører virushalsbetennelse sjelden like alvorlige symptomer som bakterielle infeksjoner.


På denne måten tar du bedre vare på halsen og kroppen din generelt.

Hvile er veldig viktig. Behandling og symptomer. Før du vender deg mot antibiotika, er det viktig at du forstår at dette legemidlet bare bekjemper bakterier, ikke virus. Således, hvis du har en viral halsbetennelse , skal du ikke ta antibiotika.


Som oftest skyldes halsbetennelse en virusinfeksjon, men noen ganger er bakterier årsaken. Det er også en fare for at infeksjonen kan spre seg ut i hulrom på halsen og forårsake alvorligere infeksjoner. Dersom du tidligere har hatt halsbyll, ser det ut til at du lettere kan få det på ny ved senere halsbetennelser. Tilstanden starter ofte med en vanlig halsbetennelse.


Hvis barnet gaper høyt, ser du at området bakerst i halsen er rødt, det samme gjelder mandlene, som også kan være hovne. På fagspråket kalles det tonsillitt, betennelse i mandlene, og som oftest skyldes det virus. De uthevete symptomer får alle som får sykdommen.


Denne kombinasjonen av sykdomstegn hos en som er mellom ca. Hvordan stiller legen diagnosen kyssesyken? Legen vil stille diagnosen på bakgrunn av sykdomsbildet, blodprøver og en prøve fra halsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg