tirsdag 24. desember 2019

Hva bør gravide ikke spise

Her følger en oversikt over hva du som gravid ikke bør spise og hva du bør være forsiktig med. Vi har ikke tatt med alkohol og tobakk, fordi vi ikke regner dette som matvarer. Men naturligvis bør du ikke benytte noen av delene i svangerskapet. Gravide bør ikke spise mye lakris på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten.


Gravide og kvinner som planlegger å bli gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort.

Tilskuddet bør tas så tidlig som mulig i svangerskapet, og aller helst før du blir gravid. Når du er gravid er det viktig å spise variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Gravide behøver ikke å ta noen forholdsregler for å forebygge allergi hos barnet.


Medisiner og helsekostprodukter. Det er svært lite sannsynlig at disse går over i morsmelken og smitter barnet gjennom amming. Du kan derfor spise både spekemat og ulike typer oster i ammeperioden.


Mattilsynet anbefaler at sårbare grupper som gravide bør unngå upasteuriserte meieriprodukter, da det er økt risiko for smitte av mikroorganismer når mat ikke er varmebehandlet. Mange gravide bekymrer seg veldig for hva de ikke kan eller bør spise , men generelt anbefaler jeg å heller fokusere på hva du bør få i deg denne perioden. Hvis ikke blir frykten for å spise spekemat så stor at du glemmer at du har spist frossenpizza til middag tre ganger denne uken, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Tommelfingerregler for gravide og mat: Sjekk matportalen. Feil mat-produkter kan skade barnet, da det kan inneholde skadelige stoffer. Ikke spis rått kjøtt, og spis kun varme behandlet godkjent fisk og sjømat.


Husk å sjekke hvilke typer sjømat du kan spise da det finnes noen unntak. Som gravid bør man heller ikke spise fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus er trygt) eller eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt). Barn, gravide og ammende bør ikke spise rognleverpostei Barn, gravide og ammende bør ikke spise brun krabbemat. Advarsel mot fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell Vær spesielt oppmerksom på: Gravet eller røkt fisk bør spises godt innenfor holdbarhetsdato (bakterier). Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.


Maten du ikke skal spise når du er gravid. Bla videre for å lese om mat du ikke bør spise når du er gravid. Det kan være forvirrende å vite hva du skal spise , eller ikke bør spise , når du er gravid.


Her gir vi deg en pekepinn på hvilke matvarer det er ekstra lurt å få i seg når man er gravid. PASS PÅ Å SPISE RIKTIG: Ernæringsbiolog Lise von Krogh forklarer hva gravide bør fokusere på å spise under svangerskapet. FOTO: Alberto Palladino Vis mer – Om du ikke spiser melkeprodukter hver dag, eller mager fisk to-tre ganger i uken, bør du ta jodtilskudd som gir deg 1mikrogram jod.


Nytt varsko til gravide : Dette bør du ikke spise. Som gravid skal du ikke drikke alkohol og du bør unngå tobakksrøyk og andre rusmidler. Fordi vi ikke vet hvor grensene for hva som er skadelig går, anbefales gravide totalavhold.


Norske helsemyndigheter har ingen øvre grense.

Nå viser ny forskning at barnet kan få økt risiko for overvekt og fedme hvis mor spiser svært mye fisk. Så var det jul igjen, og norske bord blir fylt opp av ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Men er du gravid bør du unngå rakefisken. Det er ikke fastsatt noen øvre grenseverdi for brunmat i krabbe.


De grenseverdier som er satt gjelder bare for klokjøtt. Mattilsynet advarer likevel barn og kvinner i fruktbar alder, herunder gravide og ammende om ikke å spise brun krabbemat på grunn av mulig høyt innhold av dioksiner og dl-PCB.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg