mandag 18. juli 2016

Halsbetennelse behandling

Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt. Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals, svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen. Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier.


Les mer på apotek1. Hva er halsbetennelse med streptokokker? Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse. Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging.


Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser. Antibiotisk behandling består av smalspektret penicillin. Er du allergisk for penicillin, skal du behandles med et makrolid. Behandlingen varer dager.


Halsbetennelse behandling

Den går over av seg selv uten noen antibiotisk behandling. Smertestillende midler gjør at du får det bedre, og feberen. Sår hals med betennelse i mandlene kan være forårsaket av bakterier som kalles streptokokker. Mandlene hovner opp og blir røde, noen ganger med et pussbelegg.


Candidasopp eller gonorrébakterien kan også gi halsbetennelse , men dette er sjelden. CRP er et protein vi har i kroppen, som bekjemper blant annet infeksjoner og betennelser. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Lemierres syndrom kan utvikles etter en halsbetennelse forårsaket av bakterier i streptokokkfamilien.


I krater og groper på tonsillene som er skapt av streptokokkinfeksjonen kan det utvikles anarobe bakterier. Bakteriell halsbetennelse bør derimot alltid behandles med antibiotika. Det finnes ingen direkte helbredende behandling mot halsbetennelse som skyldes virus, antibiotika har ingen effekt og kan i verste fall medføre bivirkninger som utslett og diare i tillegg til resistente bakterier.


Vinter og tidlig vår er de månedene hvor det er vanligst med halsbetennelse. De fleste med halsbetennelse oppsøker ikke lege. Symptomene som oppstår ved en halsbetennelse er smerter langt bak i halsen som blir verre ved svelging. Halsen kan være rø eller ha hvite flekker bak i svelget.


Halsbetennelse behandling

Det hender at halsbetennelse går over av seg selv etter 3-dager, men i mange tilfeller kreves det behandling hos lege. Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak. Dette går som oftest over av seg selv, men hvis plagene vedvarer kan det bli aktuelt med behandling hos øre-nese-hals-spesialist. Vanlege symptom er sår hals og feber.


Når det skuldast bakteriar frå gruppe A-streptokokkar blir det vanlegvis kalla streptokokkhalsinfeksjon. Klinisk kontrollen måned etter oppstart av behandling kan vurderes, spesielt ved primærlues hvor det gis kun en injeksjons‐ behandling. Disse barna kan få problemer med tale og språkutvikling. Noen ganger fører dette til problemer i skolen. Hvis det føles som du svelger piggtrå kan det være en halsbetennelse med streptokokker.


Det er flere forskjellige typer som kan gi sykdom hos mennesker, men viktigst og mest alvorlig er de sykdommene som fremkalles av de såkalte hemolytiske streptokokker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg