onsdag 20. juli 2016

Kikhoste og jobb

Finn din drømmejobb i dag. Kikhoste forårsakes av bakterien Bordetella pertussis i familien Bordetella, og regnes som en svært smittsom sykdom. Spedbarn er mottagelige for sykdommen fra fødselen av fordi moren ofte har lavt serumnivå av kikhosteantistoffer slik at lite blir overført via placenta. Fordi beskyttelsen for noen av disse sykdommene avtar over ti er det aktuelt med oppfriskningsvaksinasjon mot sykdommene difteri, stivkrampe kikhoste og polio når det er gått år eller mer siden forrige vaksinedose.


Kikhoste er nå som tidligere en virkelig alvorlig barnesykdom dersom den rammer små barn under år. Heldigvis er kikhoste blitt en ganske sjelden sykdom, takket være effektiv vaksinasjon og forebygging av smitte. Jeg er frisk på dagtid og disse anfallene kommer ikke da.


Har ikke hatt feber, men i går kveld har jeg målt temperatur rektalt til 31. Jeg jobber med mennesker, også små, og er jo nå livredd for at jeg har smittet noen. Hos voksne og eldre barn er kikhoste normalt ikke forbundet med alvorlig forløp og fører sjeldent til sykehusinnleggelse eller dødsfall, men kan gi veldig langvarig hoste, sier hun. Selv om det å få kikhoste i voksen alder ikke er forbundet med stor risiko, er det ifølge Greve-Isdahl ingen tvil om at det oppleves som svært plagsomt.


Jeg mistenker at jeg har blitt smittet med kikhoste. Skal avvente et par dager til og se, for det kan bare være litt irritasjon, men har vært i kontakt med ei dame som nå har fått påvist kikhoste. FHI mottar også prøver fra mikrobiologiske laboratorier til referanseundersøkelser for diagnostikk av aktuell infeksjon ( kikhoste ), men ikke for primærdiagnostikk av kikhoste. Antistoffundersøkelser utføres ved bruk av kommersielt ELISA kit (SERION ELISA classic IgG pertussis toxin) eller in house ELISA med pertussis toksin IgG.


Og i de aller fleste tilfellene går den over av seg selv. Men hva gjør du når du våkner om morgenen, utslitt etter nattas hoste, trøtt etter for lite søvn, og du hoster og hoster. Blir du hjemme fra jobb eller skole?


Her er det ikke alltid så lett å vite hva som er riktig, og det finnes ingen fasit - heller ikke fra norske helsemyndigheter. Laget til foreldre og foresatte. Hvis babyen din har fått kikhoste , også kjent som pertussis, vil lyden den lager høres nokså skremmende ut. Vaksinen gis barn på 2. I denne artikkelen kan du lære mer om kikhoste , inkludert symptomene du skal se etter og hva du skal gjøre hvis du mistenker at babyen din har fått det. Yvonne Hagerup Minsaas er kommuneoverlege og jobber på Samfunnsmedisinsk enhet for Hamarregionen.


Dette gjelder spesielt hos eldre barn og unge. Nå vurderer Helse- og omsorgsdepartementet å innføre et vaksinasjonsprogram for voksne der man blir kalt inn til fastlegen hvert tiende år. Selv om den ikke hindrer sykdom hos alle, vil den oftest mildne og avkorte forløpet og redusere forekomsten av komplikasjoner. Fra høsten skal skolebarn tilbys vaksine mot kikhoste.


Daglig blir det meldt om til tilfeller av sykdommen, som fører til kraftig og smertefull hoste og kan være dødelig for spedbarn. Men dersom du jobber med syke mennesker som tåler infeksjoner dårlig, da er det veldig viktig å ta hensyn til dem rundt deg. Beskytter mot poliomyelitt, difteri, stivkrampe og kikhoste i ti år.


Denne er anbefalt for voksne å ta hvert tiende år uansett om du kun oppholder deg i Norge. Hvis man følger vaksineprogrammet i Norge så vil man være beskyttet til og med år. Massevaksinasjon mot kikhoste (VG Nett) 5elever og ansatte ved Presterød ungdomsskole i Tønsberg skal vaksineres mot kikhoste mandag. Hvis hosten kommer ved forkjølelse og varer 1-uker, skyldes dette vanligvis et luftveisvirus. Noen reagerer med mer slim enn andre og da kan det være mer produktiv hoste, særlig ved mer hissige virus eller eventuelt bakterielle infeksjoner.


Infeksjoner lenger ned i luftveiene, som bronkitt og lungebetennelse, gir ofte mer slim, sier. Men en kamerat av meg har flere symptomer som ligner på kikhoste , og han har just fyllt år. Dere kan godt sette et spørsmålstegn på hvorfor jeg spør her og ikke lege, men kameraten min har allerede v. Så dersom du må ut i bhg og på jobb , bruk munnbind.


Typisk at legene ikke forventer kikhoste hos voksne. Hørte om en 20-åring som var sikker på han hadde kikhoste , og insisterte på å få tatt en prøve. Legen ga seg til slutt, og pasienten hadde rett. Det er SVÆRT smittsomt. Enda et eksempel på at pasientene selv ofte er de beste til å stille diagnose.


Først og fremst – drikk væske regelmessig. Sukkerfrie halstabletter og -pastiller kan brukes for å lindre sår hals, og er praktisk hvis man er på farten eller ikke har drikke for hånden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg