torsdag 28. juli 2016

Prolaps i korsryggen symptomer

Dette er forøvrig ikke sant. Hovedsymptomet på skiveprolaps er smerter i korsryggen , men man kan naturligvis ha smerter i korsryggen uten at det er et skiveprolaps. Smertene kan komme gradvis, eller det kan komme plutselig som en skarp, kraftig smerte. Smertene gjør at det kan være vondt å sitte, stå eller bevege seg rundt.


Et prolaps kommer ofte plutselig uten noe særlig forvarsel.

Men enkelte pasienter kan ha følt smerter og stivhet i korsryggen lenge før den akutte forverringen. Smerter følger ofte bestemte områder ut fra ryggen. Symptomer på prolaps i ryggen. Typiske symptomer ved skiveprolaps med nerverotsaffeksjon er vanligvis en kombinasjon av smerter lokalt i ryggen i området rundt den berørte skiven og smerter og utstråling med typiske nevrologiske symptomer som følge av press på en nærliggende nerverot. For å forstå hva som skjer ved et ryggprolaps, kan det være nyttig å kjenne til hvordan et prolaps utvikler seg og hva et prolaps er.


Ryggsøylen vår består av forskjellige ryggvirvler. Disse virvlene er skilt fra hverandre med mellomvirvelskiver.

Ryggvirvlene er i stand til å bøyes og beveges i en viss grad. Siden hver enkelt virvel kan beveges noe, gjør den samlede bevegelsen i. Det gir utstrålende smerter nedover i beinet. Ved prolaps (isjas) i ryggen gir man i starten ingen aktiv behandling, men avventer og ser hvordan tilstanden utvikler seg.


Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og led går ut mellom ryggvirvlene. Mekaniske faktorer som hard belastning på ryggen, dårlig holdning og sittevaner spiller sannsynlig en viss rolle, men trolig mindre enn arv og genetikk. Selv om det foreligger et prolaps i ryggen, er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Mellomvirvelskivene har en viktig støtdempende funksjon i ryggraden vår.


I denne delen vil vi gå nærmere inn på de ulike symptomene og smertene som du kan oppleve. Rammet av prolaps i korsryggen og nervesmerter i setet eller nedover beina? Utbulingen av mellomvirvelskiven kan presse på nerveroten som går ut fra ryggmargen slik at den kommer i klem. Når nerveroten klemmes av et prolaps vil det gi isjiassmerter ned i benet. Sykdommen er meget sjelden hos barn og unge mennesker.


Prolaps i korsryggen. Det rammer menn litt hyppigere enn kvinner.

Vekten synes ikke å ha noen særlig betydning. Kiropraktorer har med sin årig utdannelse den lengste utdannelsen av de faggruppene som behandler muskel- og skjelettlidelser. Inkomplette prolaps kommer oftere nær midtlinjen i spinalkanalen, hvor et senebånd (ligamentum longitudinale posterior) motvirker at fibrene brister. Komplett prolaps eller fri prolaps sees hyppigere til sidene i spinalkanalen, hvor senebåndet er mindre utviklet. Menn får oftere prolaps i ryggen enn kvinner, og risikoen øker med alderen.


Kjernematerialet kan derfor etter hvert bule- eller i noen tilfeller lekke ut. Man vet ikke helt sikkert hvorfor noen får en prolaps , men alder og genetikk spiller nok en viktig rolle. Mange går imidlertid rundt med prolapser i korsryggen uten å være det minste plaget, og en frisk nerve tåler en god del trykk uten at irritasjon oppstår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg