onsdag 6. juli 2016

Demens og kommunikasjon

Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å takle utfordringer knyttet til demens. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Lag en billed- og historiebok, Min historie. Fotografier av personen selv og de nærmeste kan skape god identitetsfølelse.


Bilder med navn på mennesker som regelmessig stikker innom, gjør det lettere å kjenne dem igjen, når de kommer på besøk eller ringer.

Mange som har demens husker gamle dager bedre enn det som nettopp har skjedd. Det kan også være til stor hjelp å være bevisst på en del praktiske forhold som kan lette hverdagen både for dem med demens og for de pårørende. Nedenstående råd er delvis hentet fra et tema-ark om kommunikasjon og samvær ved demens , som kan lastes ned fra nettsidene til Nasjonal kompetansesenter for Aldring og helse. For personer med demens gjelder de samme verdier og rettigheter.


Kommunikasjon med personer med demens og pårørende. Studentene erfarer dette i praksis. Hvordan kommunikasjon med personer med demens skal foregå, og hvor tilrettelagt den skal være, handler mye om studentens vurdering av her og nå situasjonen, og den enkelte pasients dagsform. CC BY-SA) Sist oppdatert 24.


Tilleggsstoff Bruk innhold.

Personer med demens har samme glede og nytte av fysisk aktivitet som andre. Kan man ikke gå, kan en rullestoltur også være fint. Gamle fotoalbum er fint for å hente frem minner. Dette krever høy analytisk kompetanse og en dyp forståelse av situasjonen.


Vetlesen og Nortvedt (7) bruker begrepet moralsk opptreden for å beskrive god omsorg. Moralsk opptreden vil si en kompetanse der de ansatte er i stand til å identifisere hvordan egen persepsjon, dømmekraft og handling påvirker personer med demens. Målet er å utdanne reflekterte yrkesutøvere med høy yrkesetisk standard.


Du tilegner deg kunnskap om organisering, planlegging og iverksetting av pleie- og omsorgstiltak for å ivareta fysisk og psykisk helse hos pasienter med demens og andre alderspsykiatriske lidelser. Kunnskap om demens gjør det lettere å takle de utfordringene en demenssykdom medfører for familie og nære venner. Som pårørende er det viktig å ha kontakt med andre som kan gi hjelp og støtte.


Undervisningsfilmer i samproduksjon mellom Aldring og helse og Nasjonalforeningen for folkehelsen. En pårørende forteller. Praktiske råd og hjelpemidler. Når atferd endrer seg.


Ledelse av samtalegrupper i demensomsorgen. Filmer for barn og unge. Den demente kan oppfatte andre mennesker som provoserende fordi han ikke forstår atferden deres. Demens og rettigheter.


Da er det lett å bli utrygg, mistenksom og aggressiv.

Det kjennes trygt å kunne finne frem til eget rom. Oversiktlig og trygt miljø der det er lett å finne frem, støtter også opp om initiativ og selvstendighet. Reaksjoner som angst og utagering kan dermed forebygges.


Hensikten med dette kapittelet er å lære om ulike miljøtiltak ved demens hos personer med utviklingshemming. Ingenting er så frustrerende som når vi uttrykker et behov for hjelp og opplever at vi verken blir sett eller hørt. Pasienten eller brukeren trenger å møte en hjelper som lytter og som viser åpenhet, respekt og forståelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg