fredag 15. juli 2016

Planter i norge

Planter i norge

Omvendt finnes det i innlandet mange planter som skyr kysten, for eksempel klåve mogop og tysbast. Det finnes en stor gruppe fjellplanter som er utbredt overalt i fjellene, mens en liten gruppe, bisentriske planter , har et isolert område i Sør- Norge og et annet i Nord- Norge. Selsnepe (også kalt sprengrot) regnes som den giftigste planten vi har her til lands. Det som gjør selsnepe spesielt farlig, er at det ikke finnes motgift.


Planter i norge

Hele planten er svært giftig, men det er spesielt mye giftstoffer i rot og nedre del av stilk. Selv en liten smak kan føre til en alvorlig forgiftning. E- planter produseres etter retningslinjene i E-plantesystemet og leveres med dokumentasjon på opprinnelse enten i form av merking på etiketten eller et E-plantesertifikat. Her kan du se hvilke planter som er forbudte å innføre, selge og plante ut i Norge. De aller fleste planter i Norge er lite giftige og vil ikke gi noen symptomer ved en liten smak.


Noen få planter kan gi en mer alvorlig forgiftning. I listen over finnes informasjon om et lite utvalg av både ufarlige og giftige planter. Jordrøyk regnes som ugress, til tross for sine vakre blomst. Den er et vanlig syn i lavlandet i Sør- Norge.


Planter i norge

Den finnes også her og der i Nord- Norge. Voksesteder er hei, rabber, beitemark til fjells og lyngmark i fjellskog, mest pa basefattig grunn. Bleikmyrklegg kan vanskelig forveksles med andre planter , men i Sor- Norge har vi en annen gulblomstret myrklegg, gullmyrklegg som kan minne litt, men denne har morkere gule blomster med en lysbrun hette.


I teorien har en plante som har bodd i Norge en par generasjoner bedre herdighet enn en fra sydligere strøk. Det gjør også noe forskjell hvordan planten har hadde det i oppveksten, en plante som har vokst opp utendørs i Nord- Norge har vent seg til tøffere vilkår en en som har levd sine første år i Spania. Duppsoleie, herdig til H8! Dette er en oversikt over norske nettbutikker med frø, planter , redskap, utstyr, drivhus og annet til hagen. Jeg vil gjerne minne alle på at å kjøpe planter som sendes i post kan være risikosport, det er stor forskjell på hvor godt rykte de ulike firmaene har på akkurat planter.


Planter i norge

Les erfaringer på hagegal). Legevendelrot er sjelden i viltvoksende tilstand i Norge , og som en erstatning kan vanlig vendelrot benyttes. Om denne arten har like god virkning som legevendelrot, er usikkert, men den er i alle fall ikke skadelig å bruke.


Av vendelrot er det bare roten og de underjordiske delene (rhizomene) som brukes i medisin. Vi ble med Trond Svendgård - kokk, sankeentusiast og forfatter - på sanketur på Bygdøy i Oslo. Anledningen var Tronds nye bok, Plukk selv - Sanketips og oppskrifter fra veikant, skog og skjærgår en fin og oversiktlig bok om sanking, som rett og slett går ut på å plukke ville vekster i naturen som du kan (og bør) bruke i mat.


Rødlista er utarbeidet av Artsdatabanken i samarbeid med fageksperter. Se Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere (forskrift om plantehelse) § c) og vedlegg 3. Marginale populasjoner kan inneholde genetiske variasjonsmønstre som ikke finnes andre steder i artens utbredelsesområde. Dersom slike populasjoner er truet, er det spesielt viktig å bevare deres genetiske variasjon. Fredning av planter reguleres av den enkelte stats lovverk, samt internasjonale konvensjoner.


I Norge fredes planter som enkeltarter i hele riket, eller som biotopvern. Fredning innen et avgrenset område, f. Planter kan fredes på flere måter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg