torsdag 14. juli 2016

Utregning av sykepenger

Lave priser, ingen binding – betal per lønnsslipp. Brukervennlig lønnssystem. I det nye regelverket er dette hovedregelen for beregning : Arbeidsgiver skal fastsette grunnlaget for ytelsen til en månedsinntekt. For å få rett til sykepenger på nytt, må du som hovedregel ha vært helt arbeidsfør i uker etter at du sist fikk sykepenger fra NAV.


Hvis du har fått sykepenger i uker og fortsatt ikke kan arbeide på grunn av sykdom eller skade, kan du ha rett til andre ytelser som arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd. Etter folketrygdloven har arbeidstakere krav på sykepenger basert på en gjennomsnittsberegning av lønn over en bestemt periode. Denne beregningen skal ligge til grunn for alle dager med sykefravær, helt ned til enkeltstående dager med egenmelding for egen eller barns sykdom.


Formålet med sykepenger er å dekke arbeidstakers inntektsbortfall ved fravær som skyldes sykdom. Reglene for beregning av sykepenger er derfor laget for å hensynta variasjoner i inntekt og arbeidstid for ulike grupper av arbeidstakere. Det er viktig å merke seg at de samme reglene om beregning av arbeidsgiverperioden også gjelder i tilfeller hvor NAV refunderer arbeidsgiver sykepenger i arbeidsgiverperioden. Det vil ha betydning for blant annet hvilken dokumentasjon som kan benyttes for å dokumentere fraværet.


Arbeidsgiver vil likevel ikke få refundert mer enn inntil ganger grunnbeløpet fra NAV hvis de velger å forskuttere sykepenger ut over arbeidsgiverperioden. Kurset viser en del. Våre bedriftsveiledere sitter klar for å svare på spørsmål om å starte og drive bedrift i Norge. Tjenesten er gratis.


Hvordan kommer man frem til sykepengegrunnlaget når man skal beregne sykepenger ? Dere kommer sikker til å le, men det gjør ikke jeg. For jeg er totalt forvirra, og jeg har ikke regnskapsfører, så må finne ut av dette på egenhånd. Og etter timevis på nettet, er jeg ikke klokere.


Og nei, har kun to ansatte, så orker ikke å stresse med regnskapsfører før i slutten av neste år. Retten til sykepenger faller bort dersom arbeidsgiveren skal betale sykepenger på grunnlag av legeerklæring (§ 8-7), og legeerklæringen ikke er sendt til arbeidsgiveren innen dager etter at arbeidsgiveren kan kreve slik erklæring. Beregning av sykepengegrunnlaget. Når regnes arbeidsgiverperioden fra og hvor lang er den? Utover arbeidsgiverperioden utbetaler Folketrygden feriepenger av sykepenger for inntil dager hvert opptjeningsår.


Arbeidsgiverperioden regnes fra første hele sykefraværsdag og er på til sammen kalenderdager. Dersom arbeidsgiver velger å forskuttere sykepenger fra Folketrygden, gir dette normalt ikke arbeidsgiver plikt til å utbetale feriepenger av hele beløpet. Arbeidsgiveren skal betale sykepenger i et tidsrom på opptil kalenderdager (arbeidsgiverperioden). Når man blir syk, kommer sykepenger først.


Har du høyere inntekt enn dette, så får du ikke sykepenger fra folketrygden for det overskytende. Som arbeidstaker har du rett til sykepenger fra første sykefraværsdag. Arbeidsgiver betaler sykepenger for de første kalenderdagene av sykefraværet - den såkalte arbeidsgiverperioden. Det er primært lønn og varige tillegg som skyldes personlig arbeidsinnsats som skal regnes med i sykepengegrunnlaget.


Sykepenger , grunnbeløpet og prosentsatsen. Pensjonsgivende inntekt. Det er din pensjonsgivende inntekt det siste året som danner grunnlaget for videre beregning av sykepenger. Rettigheter knyttet til sykepenger er et omfattende tema. Så hvordan går du egentlig fram når du har behov for sykepenger , og hvordan kan du forsikre deg om at alt går riktig for seg?


Her får du de viktigste opplysningene. Disse kan få sykepenger. Denne kalkulatoren gjelder for tap ved kutt i sykelønn. I en del virksomheter dekker arbeidsgiveren beløp utover dette.


Få en innføring i folketrygdlovens bestemmelser om arbeidsgivers og arbeidstakers rettigheter og plikter ved sykdom. Du vil lære hvordan sykepengene og foreldrepengene skal beregnes, både hvilken periode som skal legges til grunn og hvilken inntekt som skal inngå i. Opptjening av ny arbeidsgiverperiode starter først når arbeidstaker rent faktisk gjenopptar arbeidet. Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden har lagt til grunn at arbeidstaker må gjenoppta arbeidet i den utstrekning arbeidsavtalen tilsier. Med naturalytelser menes enhver økonomisk fordel som ytes i annet enn kontanter, sjekker og lignende betalingsmidler, se skatteloven § 5-første ledd.


Du skal betale betale arbeidsgiveravgift av naturalytelser i den utstrekning naturalytelsene skal tas med ved beregning av forskuddstrekk. Utregning av feriepenger. Mange tror man skal bruke lønna som utgangspunkt for å regne ut feriepengene, men du må faktisk finne feriepengegrunnlaget som står oppgitt i lønns-, og trekksoppgaven du får ved årsskiftet. Arbeidstaker skal fortsatt ha sykepenger som tilsvarer 1 av sykepengegrunnlaget, men måten sykepengegrunnlaget beregnes på er annerledes etter at folketrygdloven ble endret 1. Inntekt som er rapportert inn til a-ordningen er utgangspunkt for beregningen. Dagpenger beregnes etter den inntekten man hadde i kalenderåret før en ble arbeidsledig.


Hvis det gir en høyere støna beregnes dagpengene ut fra et gjennomsnitt av de tre siste årene før en ble arbeidsledig. Som inntekt regnes også dagpenger, sykepenger , omsorgspenger, pleiepenger, opplæringspenger, svangerskapspenger og foreldrepenger. Forskuttering av fødselspenger eller sykepenger gir ikke arbeidsgiver plikt til å utbetale feriepenger av hele beløpet. Unntaket er dersom man har inngått en spesifikk avtale om det, for eksempel gjennom tariffavtale.


Feriepenger av dagpenger er regulert i Folketrygdloven. Dette gjelder både arbeidssøkere og permitterte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg