tirsdag 19. juli 2016

Hvilke vaksiner har jeg

Vaksinetjenesten på helsenorge. Du kan også skrive ut vaksinasjonskort til bruk i utlandet. Alder og reisemål har betydning for hvilke vaksiner som anbefales. For å få best mulig virkning av vaksinene bør du starte med vaksinasjon i god tid før avreise. I Forsvaret fikk jeg de vaksinene man må ha for å få tjenestegjøre på skip.


Men hvilke sykdommer er jeg dermed immune mot?

Jeg har aldri tatt noen vaksine på privat initiativ, ikke engang svineinfluensa. Kun det som grunnskolen og Forsvaret har gitt meg. Jeg lurer bare på hva jeg er vaksinert mot.


Spørsmål: Hvor kan jeg finne et elektronisk register over vaksinene som jeg har fått? Svar: Tjenesten Mine vaksiner er et tilbud på den offentlige helseportalen Helsenorge. Der finner du en oversikt over hvilke vaksiner som du og dine barn under år har fått. Barn under år og voksne over år.


Du kan selv sjekke hvilke vaksiner som er registrert på deg og dine barn under år i vaksinetjenesten på helsenorge. Du kan sjekke hvilke vaksiner du og dine barn under år har tatt.

Trenger jeg påfyll av andre vaksiner jeg fikk i barnevaksinasjonsprogrammet? Det er generelt ikke behov for oppfriskningsdoser av andre vaksiner man har fått tilbud om i barnevaksinasjonsprogrammet. I noen tilfeller anbefales personer å vaksinere seg på nytt på grunn av sykdom eller medisinsk behandling.


HVILKE VAKSINER TRENGER JEG ? Folk som skal reise i Asia (unntatt Japan, Sør-Korea, Thailan Malaysia, Maldivene og Singapore), Afrika, Latin-Amerika, Stillehavsøyene (unntatt Hawaii) og noen land i det tidligere Øst-Europa, anbefales å ha vaksine mot hepatitt A. Innlogging skjer via helsenorge. Reisevaksiner - hvilke bør jeg ta? Logg inn på vaksinetjenesten på helsenorge.


Hvordan kan jeg finne ut hvilke vaksiner jeg har fått, og om de fremdeles er gyldige? Mine vaksiner er en tjeneste som leveres av Folkehelseinstituttet hvor du kan logge deg inn og få oversikt over hvilke vaksiner som er registrert på deg og dine barn under år. Der får du hjelp til å vite hvilke vaksiner du bør ta, og du får satt vaksinene der. Siden anbefalingene kan endre seg raskt, og siden jeg ikke kan si noe sikkert uten å ha undersøkt deg selv, bør du høre med fastlegen eller vaksinasjonskontoret om dette.


Alle barn og ungdommer som bor eller midlertidig oppholder seg i Norge får tilbud om vaksiner gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Regjeringen har foreslått å innføre et vaksinasjonsprogram for voksne. Når dette kommer, hvilke vaksiner det vil inkludere og om hvor mye det offentlige vil betale er fortsatt uklart.


Det er uansett bra at myndighetene nå ønsker å tilby også eldre mennesker denne viktige beskyttelsen mot alvorlig sykdom. Ghana har pågående eller har nylig hatt utbrudd med vaksinederivert poliovirus. Det er anbefalt, men ikke påkrev å ha fått poliovaksine mellom uker og måneder før du forlater disse landene hvis du har oppholdt deg der i minst uker.

Risiko for malaria i dette området. Søk råd om forebygging av malaria hos lege før avreise. Den første vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet gis ved seks ukers alder og den siste vaksinen på 10.


Dersom barn av ulike grunner ikke har fått en eller flere av programvaksinene til ordinær ti har de rett på et gratis tilbud med vaksinene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet opp til alder år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg