onsdag 20. juli 2016

Manisk depressiv symptomer

Hvis en person har en enkeltstående episode med mani, kalles lidelsen manisk episode. Ved bipolar lidelse type er både maniske og depressive episoder til stede. Manisk er fagbetegnelsen på høyt oppe og depressiv på langt nede.


Hypo betyr under. Tidligere ble det som i dag heter bipolar lidelse kalt for manisk - depressiv lidelse I behandlingen og forebyggingen av bipolar lidelse spiller medikamenter en avgjørende rolle. I tillegg til det å følge opp avtalt medisinering er det en rekke ting du kan gjøre for å bedre muligheten for å forebygge nye sykdomsepisoder.

Mani er en tilstand kjennetegnet ved sykelig grad av vedvarende løftet, ekspansivt eller irritabelt stemningsleie. Mani brukes også i dagligtale som betegnelse for sterk religiøs ekstase eller heftige lidenskaper (å være manisk opptatt av noe). Symptomer på manio- depressiv lidelse. I depressive perioder er man nedstemt, har lite energi, og lave tanker om seg selv, sier Skjelstad.


En del med bipolar lidelse opplever også blandede episoder med rask veksling mellom depressive og (hypo)maniske symptomer , eller at symptomer fra begge poler opptrer samtidig, forklarer han videre. Når storhetstankene og ideene i en manisk episode blir så omfattende at de innebærer en tydelig realitetsbrist, kalles det for en manisk episode med psykotiske symptomer. Det finnes også varianter av bipolar lidelse der personen svinger hurtigere mellom manisk og depressiv fase.


Dette kalles hurtigsvingene bipolar lidelse eller cyklotymi.

Dersom du merker symptomer på lidelsen, oppsøk hjelp så fort som mulig. Det er mulig å forhindre en sykdomsepisode dersom du får hjelp tidlig nok. Bruk tid på dine nærmeste og forsøk å holde familieforhold stabile.


Få den søvnen du skal ha! For lite søvn kan noen ganger utløse nye maniske episoder. Manisk - depressiv lidelse kalles i dag bipolar lidelse,. Funksjonsnedsettelsen er mindre, og psykotiske symptomer er fraværende. Kari, år, har denne lidelsen.


Legemidler anvendes både til akutt behandling og til forebyggelse av nye episoder. De viktigste er litium, midler mot epilepsi og antipsykotiske legemidler. Et antipsykotisk middel, kvetiapin, anvendes særlig ved depressive symptomer hvor antidepressiver ikke bør anvendes, da de kan utløse en manisk episode. Det viktigste en person med denne lidelsen må kunne vise til er en alvorlig depressiv episode eller en manisk en (der de er fulle av energi, ikke får sove, lager store planer, sløser bort en haug med penger og lignende), samtidig som de har symptomer som vitner om aktive nivåer av schizofreni (vrangforestillinger, hallusinasjoner og lignende). Som med alle psykisk lidelse, ikke en klar gradering av varigheten og intensiteten av hver fase med sykdommen ikke eksisterer, noe som kan vare fra et par dager til flere år.


Denne gruppen lidelser sammenfattes også ofte under begrepet bipolar spektrum-lidelser. Det er beskrevet forskjellige psykiatriske symptomer ved nevroborreliose (1 13), men debut av manisk sykdomsbilde er ikke tidligere beskrevet i Europa. I en kasuistikk fra Nord-Amerika beskrives en pasient som utviklet et bipolarliknende syndrom med både depresjon og mani som første symptom på borreliainfeksjon.


Mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet) representerer disse to polene, derav det tidligere navnet manisk - depressiv lidelse.

Derfor stilles diagnosen ofte først mange år etter at sykdommen bryter ut. Depressive symptomer korrelerer også høyt med unngående-, borderline- og obsessiv-kompulsiv personlighetsforstyrrelse. Tristhet og sorg er ikke psykiske lidelser. Noen ganger kan depressive symptomer være tilstedeværende uten at man får diagnosen depresjon. Bipolar lidelse kan behandles.


Dette fordi at depressive lidelser er ikke det samme som tristhet eller sorg som. Ved manisk intensitet mister man kontrollen og fungerer gerne så kaotisk, at der ofte er behov for, at man bliver akutindlagt på en psykiatrisk afdeling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg