torsdag 7. juli 2016

Hepatitt c vaksine

Sykdommen forårsakes av hepatitt C -virus (HCV) som er et virus i familien flaviviridae. Vi har ingen vaksine mot hepatitt C. Behandlingen varer vanligvis 8–måneder. Det viser seg at cirka av stoffmisbrukere vil være smittet innen 2-år etter injeksjonsdebut. Preeksponeringsprofylakse enkeltkomponent hepatitt B- vaksine. Beskyttelsen varer i flere tiår.


Ved reiser på kort varsel (innen uker) kan det gis immunglobulin i tillegg til vaksine. Testing av hepatitt C utføres også ved mange lavterskeltilbud for personer som tar stoff med sprøyte. Hvis du ønsker en hepatitt C -test uten at legen foreslår det, bør du forklare hvorfor ønsker en slik test.


I utgangspunktet bør ingen som ønsker å teste seg for hepatitt C bli avvist. Hva er hepatitt C ? Viruset smitter gjennom blod. Inkubasjonstiden, tiden fra smitte til sykdom, er til uker. Alle med hepatitt C bør være svært forsiktige med inntak av alkohol, og helst ikke drikke i det hele tatt, da dette er ekstra skadelig for leveren.


Dersom du har hepatitt C , kan sunt kosthold og regelmessig mosjon bidra til å holde leveren så frisk som mulig. Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C. Reisende må selv sørge for tilstrekkelig beskyttelse mot hepatitt A og B. Ved utenlandsreiser anbefaler Folkehelseinstituttet vaksinasjon mot hepatitt A ved opphold i områder hvor hepatitt A er endemisk. Vaksine mot hepatitt B er nå inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet for barn født etter 1. I Norge er det klart høyest forekomst av hepatitt C blant sprøyte-rusmisbrukere.


I Norge er forekomsten høyest blant stoffmisbrukere, men det har også vært epidemier blant menn som har sex med menn. Alle tilbys gratis behandling, og behandlingen er enkel og effektiv. Sykdommen spres vanligvis ved at man spiser mat eller drikker vann som er forurenset av avføring (fekal-oral smitte).


Hepatitt c vaksine

En annen smittekilde er forurenset vann i svømmebassenger. Sjukdomen er ofte kronisk og vert årsaka av hepatitt C -virus som fyrst og fremst smittar ved blodkontakt. Den anbefales også til voksne med høyere smitterisiko.


Twinrix er en kombinasjonsvaksine mot både hepatitt A og hepatitt B. Vaksinasjon med vaksine mot hepatitt A og hepatitt B består av tre doser og gis i sprøyte i skulderen. Det trengs to doser med fire ukers mellomrom for å få kortvarig beskyttelse (ett år) mot hepatitt A og delvis beskyttelse mot hepatitt B. De fleste som blir smittet får varig (kronisk) infeksjon. Noen av de som har kronisk infeksjon utvikler skrumplever.


Hepatitt c vaksine

Hepatitt B- vaksine. Etter vaksinering lager kroppen antistoffer mot hepatitt B- viruset. Disse antistoffene beskytter mot senere smitte.


Tilbudet om hepatitt B- vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet ble utvidet til å omfatte alle barn født fra og.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg