fredag 22. juli 2016

Helvetesild smittefare

Helvetesild og smittefare. Sykdommen kan forekomme i alle aldersgrupper, men er relativt sjelden hos unge mennesker, og hyppigheten stiger raskt med alderen. De fleste tilfeller er hos personer over år. Har man hatt vannkopper tidligere, kan man ikke få noe som helst av å ta på et helvetesild -utslett.


Det som smitter, er væsken fra blemmene og sårene. I denne er det vannkoppevirus. Etter du har hatt vannkopper, vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene.


Vanlige symptomer er utslett, kløe og brennende smerter. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett (vannkopper), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Spesielt utsatt er personer med svekket immunforsvar. Eldre er også den gruppen som er mest utsatt for å få varige smerter etter helvetesild. Hva er helvetesild ? Langs nervens forløp kommer det et utslett - helvetesild.


I de fleste tilfeller går helvetesild over av seg selv i løpet av noen uker. Hos noen vedvarer smertene i måneder, i sjeldne tilfeller i flere år, selv om utslettet er forsvunnet. Denne tilstanden kalles postherpetisk nevralgi, som betyr nervesmerter etter helvetesild. En vaksine mot viruset som forårsaker vannkopper og helvetesild forebygger trolig helvetesild hos personer over år.


Vaksinen tolereres godt, men noen flere kan oppleve hudirritasjon, hevelse eller ubehag på stikkstedet der vaksinen ble satt. Har du selv helvedesil kan du ikke smitte andre med helvedesil men du kan overføre skoldkoppevirusset, så andre (både børn og voksne), der endnu ikke har haft skoldkopper, får skoldkopper. Du kan smitte, så længe du har udbrud med blærer. Når der er skorper på blærerne, er der ikke længere nogen smittefare.


Kommentar og debatt - Etter hvert som det blir stadig flere eldre i befolkningen, vil trolig antall tilfeller av herpes zoster og postherpetisk nevralgi øke. Frer til den andre sykdommen, herpes zoster, p norsk helvetesild , der. Symptomer på helvetesild er brennende smerter og et typisk utslett.


Varicella-zoster virus forårsager skoldkopper. Hos noen kan helvetesild ramme netthinnen, og dette krever at pasienten blir undersøkt og behandlet av øyelege. Behandling av helvetesild kan kan gjøres med smertestillende medisiner og antivirusmedisiner.


Når alle sårene er skorpebelagt, regner man med at det ikke er smittefare lenger. Ved førstegangs smitte gir vannkoppeviruset vannkopper. Viruset slår seg deretter ned i nervegangliene og kan ved nedsatt immunitet eller andre forhold reaktiveres og fører da til et ganske annet sykdomsforløp som kalles helvetesild (herpes zoster). Viruset som forårsaker vannkopper forblir i kroppen etter smitte.


Dette er årsaken til at de aller fleste har gjennomgått infeksjonen i voksen alder. Vannkopper er svært smittsomt. Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper.


Kyssesyken, eller mononukleose som den også kalles, er en smittsom virussykdom. Den skyldes et virus som heter Epstein-Barr (forkortes EBV).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg