mandag 11. juli 2016

Første svangerskapskontroll far

På første kontroll sendes det henvisning til ultralyd. Alle gravide vil også få tilbud om tester for hepatitt B, hiv og syfilis. Svangerskapskontrollen kan også være en fin måte for far å være inkludert i svangerskapet.


Etter dagens basisprogram for svangerskapsomsorg er første kontroll plassert omkring uke til 12. Når bestiller dere første svangerskapskontroll ?

Men memer det var tidlig fordi jeg begynte å kjenne på bekkenplager allerede etter noen få uker. Man blir jo helt nervøs av å kikke inne på okotberforumet. For der blør jo mange, og så mange som mister kan jo bli nervøs av mindre.


Pass på svangerskapskontroll -frister, den første er allerede i uke 8–12. Regn fra første dag i siste menstruasjon. Ultraly fødeplass og andre kontroller er også vel så viktig.


Dersom du vurderer abort, må dette gjøres i uke 12.

Den første kontrollen er den mest omfattende siden det da skal tas flere blodprøver, urinprøver og tester, i tillegg til at din helsetilstand og tidligere sykdommer gjerne kartlegges. Den første svangerskapskontrollen. Første svangerskapskontroll (uke – 12): Dette er den mest omfattende kontrollen som kan utføres enten av fastlege eller av jordmor.


Din tidligere sykdomshistorie kartlegges, man setter termin basert på siste menstruasjon og det søkes om fødeplass. Dette er en annen grunn til at man bør komme seg til jordmor eller lege ganske raskt. Barnets far eller en annen nærstående person er velkommen til å være med på svangerskapskontrollene.


Mange blivende foreldre har tanker og spørsmål som de gjerne vil ta opp med lege eller jordmor. Med andre or ikke spesielt interessant for pappa'n. I tillegg til at det tas blodprøver, urinprøve og blodtrykk vil man søke om fødested og du får utdelt helsekort og informasjon om svangerskapet og svangerskapskurs.


Når er første svangerskapskontroll ? Ved første svangerskapskontroll er det gjerne satt av ekstra tid for innhenting av all informasjon om deg som er relevant for svangerskap, fødsel og barseltid. Du vil få veiledning og råd om gode levevaner, inkludert kosthol ernæring, tobakksbruk, bruk av alkohol eller andre rusmidler og fysisk aktivitet. Gravide bør får tilbud om første konsultasjon så snart som mulig og senest en uke etter at hun henvender seg til fastlege eller jordmor for å avtale time.


Hensikten med den første samtalen tidlig i svangerskapet er å identifisere behov for veiledning, støtte og for å oppmuntre til sunne levevaner. På din første kontroll vil jordmor eller fastlege informere om de ulike rutineundersøkelsene og prøver som vil bli tatt underveis i svangerskapet.

Det finnes trimester. Du vil også få informasjon om ultralydundersøkelsen som tilbys i uke 17–20. Hei, jeg lurer på, er det vanlig at barnefar er med på første svangerskapskontroll hos fastlegen (vi er ugift hvis det skulle ha noe å si)? Og hva skjer på den kontrollen?


Dere er sikkert spente, usikre og har sikkert mange spørsmål om hva som vil skje fremover. Og husk, ikke noe er for dumt å spørre om. Jeg hadde min første svangerskapskontroll nå i 14.


Jeg tror likevel ikke at jeg hadde betalt for en tidlig UL, jeg hadde heller ringt direkte til jordmor og forklart situasjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg