fredag 1. april 2016

Hoste små barn

Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn. Hoste er oftest ufarlig og skal vanligvis ikke behandles. I Norge er kikhoste hos små barn sjelden grunnet høy vaksinasjonsgrad med effektiv vaksine.


Vaksinasjon tilbys i spedbarnsalder og i 2. Kikhoste gir seigt slim, og hosten kommer i ”hostekuler”, noen ganger med ”kiking” ved innpust.

Hosten varer i mange uker og kan gi alvorlige plager. Les mer om hvilke produkter og hvilke aldersgrupper som kan bruke dette på Relis. MEDISIN MOT HOSTE ? Ikke gi barn under år hostesaft. Dette gjelder mest de minste barna. Spedbarn har nemlig ikke ferdig utviklet hosterefleks ennå.


Hvis barnet virker besværet, er det ikke greit. Da bør man oppsøke lege.

Men små barn hoster ikke så lett, og ofte er det foreldrene som plages mest. Vi fikk også beskjed om at hoste ved luftveisinfeksjon kunne sitte i lenge, jenta hosta til hun kasta opp i mange uker. Jeg ville ha det sjekket pga astma, da far i huset hadde astma som barn , og siden jenta vår har atopisk eksem så fikk vi beskjed fra hudlege på Aleris at slike allergener henger sammen, da de bryter ut fra samme sted i kroppen, og derfor være obs på feks astma eller. Hoste kan oppfattes ekstra slitsomt for små barn – og foreldre.


Mange barn sliter med å sove når de har hoste , og dette kan fort gå ut over hele familien. Barn har ikke ferdig utviklet immunforsvar og blir lettere forkjølet enn voksne. Men det finnes gode råd: Hold soverommet kjølig. En forkjølelse gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals.


Barn får også ofte feber, søvnvansker og lite matlyst når de er forkjølet. Likevel bør du ikke ukritisk bruke febernedsettende medisiner til barn. Små barn er meget følsomme for de midler som brukes mot feber og smerter. Følg doseringen på pakningsvedlegget nøye.


Anbefalt førstevalg ved feber hos barn er paracetamol. Paracetamol er trygt og effektivt, og har lite bivirkninger når det brukes i riktige doser. Små barn puster mest gjennom nesen, og derfor er det slitsomt for dem å bli forkjølet. Her får du tips om hvordan du hjelper en forkjølet baby, og hva du bør passe på.


Dersom du gjentatte ganger får hoste om natten, eller etter fysisk anstrengelse.

Dersom du har et lite barn som har en gjøende eller svært plagsom hoste. For å fastslå om et barn har astma er det viktig å kartlegge sykehistorien, og spesielt viktig er dette for de minste barna som er for små til å ta lungefunksjonstester. Legen vil da se på om barnet har hatt mange episoder med tetthet i brystet, hoste som bare varer og varer, og om barnet kan være allergisk.


Hos små og forkjølte barn kan hosten være løs og surklete hele tiden. Lyden av hoste og slim sier i seg selv ikke så mye om graden av pustebesvær, selv om det kan vekke mye oppmerksomhet! Små barn hoster opp slim fra luftveiene og svelger det ned i maven. Barnehagebarn er mye syke, noen barn blir veldig syke med høy feber og nedsatt allmenntilstand av ufarlige virusinfeksjoner, mens andre barn blir kun lett syke uten feber og gjerne med snue og hoste som eneste symptomer, forklarer Hanne May.


Som regel er barna friske igjen i løpet av en ukes tid. En RS-virusinfeksjon er noe de fleste barn rammes av i løpet av sine to første leveår. Den fremstår og behandles ofte som en vanlig forkjølelse med slim, litt feber, irriterte øyne og hoste. Fremfor alt små barn , under måneder, kan få en mer alvorlig infeksjon med vond hoste og seigt slim i nese og luftveier.


Hva er lungebetennelse hos barn ? Lungebetennelse er betegnelsen på en infeksjon i lungene. Infeksjonen skyldes ulike mikroorganismer som virus, bakterier, sopp og parasitter. De fleste tilfeller skyldes virusinfeksjon, og barnet blir som regel bare moderat sykt.


Det kan være skadelig å dempe hosten uten samtidig å bekjempe årsaken. Så hvis du føler trang til å hoste , så host ! Hva bør man tenke på hvis man hoster? Dreier det seg om små barn , må man overveie om det dreier seg om en sykdom i luftveiene eller et fremmedlegeme i luftveiene. Helsemyndighetene er de siste årene blitt oppmerksomme på at kikhostevaksinen de fleste barn får mens de er små , ikke beskytter like godt som man tidligere trodde. Men den beskytter barna i alle fall i ti år.


Det er en del lungebetennelse som kan skyldes kikhoste. Barn med mild astma opplever vanligvis hoste og piping en gang imellom, mens barn med mer alvorlig astma har oftere symptomer og kan ha fravær fra skolen. Barn under fem eller seks år kan ha problemer med piping og hoste , uten at dette skyldes astma.


For eksempel kan spedbarn og småbarn bli tett i brystet når de er forkjølet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg