fredag 29. april 2016

Hva er helvetesild

All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege. NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Hva er helvetesild ? Helvetesild er en infeksjon forårsaket av varicella-zostervirus. Etter at du har hatt en infeksjon med vannkopper, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen din.


Hva er helvetesild

Alle som har hatt vannkopper risikerer å få helvetesild senere i livet. Virussykdommen kan være svært smertefull, men rask behandling kan forkorte sykdomsforløpet. Det finnes også en vaksine som kan forbygge helvetesild.


Graviditet og helvetesild. Vannkopper er en spesielt alvorlig sykdom for gravide. I ekstreme tilfeller, der viruset angriper bevegelses nerver, kan helvetesild medføre midlertidig eller permanent lammelse.


Hva er helvetesild

Smerten er som regel veldig svak, men noen opplever intens og kraftig smerte. SymptomerVed helvetesild får man væskende blemmer som danner et belte eller et tydelig avgrenset område på kroppen. Vanligvis får man helvetesild på den ene siden av overkroppen. Hvis man aldri har hatt vannkopper, kan man forsøke å unngå smitte ved å unngå kontakt med personer med vannkopper eller helvetesild.


Hvis immunforsvaret er sterkt nedsatt, er man særlig utsatt for å få alvorlige tilfeller av helvetesild. Hvordan stiller legen diagnosen helvetesild ? Jeg har fått helvetesild og lurer på om det er smittsomt? Hvilke forholdsregler bør jeg ta? Bør jeg ha barnebarn på besøk?


Den viktigste grunnen for å ta en slik kur er at den reduserer sannsynligheten for postinfeksiøs nevralgi, som er en intens smerte i samme område som utslettet som kan vare resten av livet. Har man hatt vannkopper tidligere, kan man ikke få noe som helst av å ta på et helvetesild -utslett. Det som smitter, er væsken fra blemmene og sårene. I denne er det vannkoppevirus.


Har du sterkere smerter, kan flere typer behandling være aktuelt. Etter du har hatt vannkopper vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene. Andre komplikasjoner er bakteriell sekundærinfeksjon i utslettet, muskellammelser og tegn til infeksjon i sentralnervesystemet. For å få behandling for helvetesild må man oppsøke lege i løpet av timer, ellers er det ikke noe annet enn smertestillende som hjelper. Noen klarer å fungere i hverdagen å gå på arbei mens andre igjen har så store smerter at de ikke klarer de daglige tingene.


Hva er helvetesild

Selv om vannkopper og helvetesild er forårsaket av samme virus, er vannkopper lett spre seg fra person til person, gjennom luften, eller kontakt med vannkopper blemmer, mens helvetesild er ikke smittsom. Når en person har blitt smittet med vannkopper, forblir varicella-zoster virus i dvale i nerverøttene. Det er forskjellige grader av helvetesild.


Sykdommen er forårsaket av viruset Varicella Zoster som også gir vannkopper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg