tirsdag 19. april 2016

Ørebetennelser

Tilstanden kan gi forbigående nedsatt hørsel. En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus. Dette kan gi smerter, hevelse og ømhet bak øret. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp.


Vi har mange som kommer til oss fordi de har vondt i ørene, og ørebetennelse er en vanlig årsak.

Dette går som oftest over av seg selv, men hvis plagene vedvarer kan det bli aktuelt med behandling hos øre-nese-hals-spesialist. Kronisk ørebetennelse defineres som vedvarende hull i trommehinnen, og kan i prinsippet ramme alle som har hatt ørebetennelse der det er gått hull på trommehinnen, sier Sundt Mjelle. Studier viser at til enhver tid har av alle barn mellom ett og tre år nedsatt hørsel på begge ører på grunn av sekretorisk ørebetennelse.


Enkelte barn er plaget med hyppige ørebetennelser. Om det er rammet tre ganger siste seks måneder eller fire ganger siste året er det å regne for et ørebarn. Antibiotika virker ikke på virus.


Virus er årsaken til de aller fleste halsbetennelser, ørebetennelser og bihulebetennelser og alle tilfeller av influensa og forkjølelser.

Kroppen bekjemper normalt slike virusinfeksjoner på egenhånd. Den vanligste formen for ørebetennelse hos barn er akutt mellomørebetennelse (akutt otitis media). Det finnes to typer ørebetennelse.


Den ene er øregangsbetennelse og den andre er mellomørebetennelse. Det vi ser av øret kalles ytterøret, og inn forbi ytterøret har vi en øregang, og så kommer man til trommehinnen. Barnet blir ørebarn etter en mellomørebetennelse. For at barnet ditt skal komme inn under definisjonen ørebarn, må det ha minst tre eller flere akutte ørebetennelser over en seks måneders periode, eller minst fire akutte i løpet av året, forteller lege Berset.


Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Hos hunder med tilbakevendende ørebetennelser skyldes ca av tilfellene en underliggende allergi.


Det kan være allergi mot noe i miljøet ( husstøv- og lagermidd eller pollen) eller noe i maten den spiser. Dette kjennetegnes ofte ved smerter i øret etter en forkjølelsestilstand. De aller fleste blir bedre etter dager fra symptomdebut og trenger ikke antibiotika.


Kun i noen tilfeller er det indikasjon med penicillinbehandling. Ifølge Mayo Clinic, oppstår den vanligste ørebetennelse hos voksne i det ytre øret, og er ofte kalt svømmer øre. Denne typen infeksjon skjer når fuktighet er fanget i øregangen fra bading, bading eller eksponering for et fuktig miljø.

Diagnosen stilles på bakgrunn av den typiske sykehistorie med gjentatte ørebetennelser , stadig renning fra øret og nedsatt hørsel. Ved undersøkelse kan legen se hullet i trommehinnen og pussdannelse i mellomøret direkte. Ofte må legen skylle øregangen forsiktig eller suge ut slim for å få oversikt over trommehinnen. Alle barn får ørebetennelse ” er en informasjonsbrosjyre til foreldre om luftveisinfeksjoner hos barn og råd om hva man kan gjøre for å lindre barnets plager.


Myter om ørebetennelse 1. Rotbetennelse Hva er rotbetennelse? Dermed kan bakterier få adgang slik at det kan oppstå en infeksjon (betennelse). Otitt Akutte ørebetennelser er meget vanlig på våre hunder. Det viser seg ved at hunden begynner å riste på hodet og krafse seg mot ørene. Huden i øret er rødt og irritert, men utseende varierer.


Tiltak som reseptfrie smertestillende legemidler og bruk av nesespray kan lindre plagene noe. Har ikke ørebetennelsen gitt seg etter noen dager, bør man kontakte lege. Infeksjon i mellomøret.


Vanlig komplikasjon til øvre luftveisinfeksjon. Bakteriell årsak finnes hos 30–. Mer enn av barn har hatt minst én akutt mellomørebetennelse før skolealder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg