onsdag 13. april 2016

Når smitter vannkopper

Hvordan smitter vannkopper ? Dette kalles inkubasjonstiden. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent.


Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade.

De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett med kløe. De fleste barn får vannkopper i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper. Et par dager før utslettet oppstår, kan barnet få feber og bli slapt, men det er umulig å se at dette vil utvikle seg til vannkopper.


Sykdommen smitter ved at dråper med virus overføres mellom mennesker. Barnet kan da smitte andre i mellomtiden, sier Rojahn.

Når en smittet person hoster eller nyser, spres et sekret fra luftveiene til nye ofre. Viruset smitter gjennom lufta. Gir kløe, lett feber og klassisk rødt utslett.


Smitter ved dråper og direkte fra utslettet. En person er smittsom fra ca. Hva er tegnene på vannkopper ? Siden kan det spre seg til hårbunn, armer og ben. Når alle sårene er skorpebelagt, regner man med at det ikke er smittefare lenger.


Ved førstegangs smitte gir vannkoppeviruset vannkopper. Ifølge Wiggen er du smittsom allerede til dager før utslettet har kommet. Du kan smitte andre helt frem til alle blemmene er tørket helt inn. Man er smittsom fra dager før utbrud så lenge det oppstår nye utslett, og helt frem til skorpedannelse på utslettene og de væskefylte blemmene.


Voksne som ikke har antistoffer mot vannkopper , da disse ofte blir mye sykere enn barn. Kvinner som ikke har hatt vannkopper og planlegger å bli gravid. Vaksinen må gis måneder før svangerskapet og kan ikke gis under svangerskap.


Dersom mor får vannkopper før 20.

Smitte i siste del av svangerskapet eller rett etter fødsel kan gi høy risiko for alvorlig forløp av vannkopper hos barnet. Risikoen for alvorlig sykdom er størst hvis mor får utbrudd av vannkopper dager før eller timer etter fødsel. Det smitter fra dager før utbrud er det da verre å gå på skolen når utbruddet er, når man allerede har vært smittefarlig før man vet at man har sykdommen?


Jo eldre man er når man får vannkopper , jo verre er forløpet, mer smertefullt, kløende og vondere er det. Hvor lenge varer vannkopper isåfall? Vinter og vår er høysesong for vannkopper.


En kan ha hatt vannkopper uten synlige tegn i form av utslett og tenker dermed at vannkopper , det har jeg ikke hatt. Man kan se for seg at personer som ikke har oppholdt seg i slike miljøer, da særlig i barnehage, vil ha mindre risiko for å bli smittet med vannkopper tidlig i livet – men dette har vi ingen tall på. Helvetesild smitter sjelden,.


Disse personene får da vannkopper og ikke helvetesild. Når utslettet er tørt og skorpebelagt smitter det ikke. Går over av seg selv. Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.


Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg