fredag 22. april 2016

Tegn på halsbetennelse

Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt.


Tegn på halsbetennelse

Små barn viser ofte tegn på halsbetennelse ved at de ikke vil spise eller drikke. Barn kan også ha halsbetennelse forårsaket av bakterier uten å få symptomer. Vondt i halsen og belegg på mandlene kan også være tegn på kyssesyke. I sjeldne tilfeller kan en bakteriell halsbetennelse også føre til komplikasjoner i form av skarlagensfeber eller halsbyller.


Lommelegen får ofte spørsmål fra unge mennesker, som er bekymret for begynnende demens. En slik henvendelse kom fra en kvinne på år, som var bekymret på grunn av språkproblemer: - Når jeg snakker så skjer det at det er et ord i setningen jeg ikke kommer på. Tegn på narkotikamisbruk. Ungdom som bruker narkotika vil høyst sannsynlig prøve å skjule det for foreldrene.


Hvilke tegn skal man se etter? Det første tegnet er atferdsendring. Personen kan oppføre seg annerledes, og få utfordringer med det sosiale samspillet – man havner lett i diskusjoner og krangler. Det er noen tiltak som kan minske plagene mens halsen blir bedre. I halsen vil man kunne se at svelgvegg og tonsiller er røde, ved tonsilitt kan tonsillene være hovne og ha pusspropper.


Ved akutt halsbetennelse forårsaket av infeksjon har pasienten også ofte feber. Ved halsbetennelse utløst av streptokokker vil man som oftest ha hovne mandler med belegg, vondt i halsen hele tiden, feber, dårlig ånde og ingen forkjølelsessympotmer. Man vil ofte føle seg elendig. Hvis man har tegn på en halsbetennelse og i tillegg har hatt feber og føler seg generelt syk kan man oppsøke lege.


Et eller flere av disse symptomene er tegn p halsbetennelse : svelgebesvr og vondt i halsen. Symptomer på halsbetennelse. Ved betydelige symptomer kan det foreligge halsbetennelse med streptokokkbakterier. Trøtthet eller redusert energi. En halsbetennelse (latin: tonsillitt) uten feber kan skyldes virusinfeksjon og skal da ikke behandles annet enn med smertestillende tabletter og varm drikke.


Hva er symptomene på halsbetennelse ? Halsen føles hoven og det er vondt å svelge. Lymfeknutene utenpå halsen kan også bli ømme og hovne. OFTE HALSBETENNELSE ? Det kan følge høy feber med halsbetennelse. For noen kan det være aktuelt å fjerne mandlene.


Husker jeg hadde en halsbetennelse for noen år siden som var så smertefull at jeg ikke fikk sove på over et døgn, hver gang jeg skulle svelge, selv om det bare var spytt, følte jeg det som en kniv i halsen. Hvis barnet gaper høyt, ser du at området bakerst i halsen er rødt, det samme gjelder mandlene, som også kan være hovne. På fagspråket kalles det tonsillitt, betennelse i mandlene, og som oftest skyldes det virus.


På norske tastatur finner du tødler på tasten til høyre for bokstaven å. For at tegnet skal vises alene, må du trykke på mellomromtasten. Se siden om norske og nordiske tegn hvis du lurer på hvordan du skriver svensk ä og ö.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg