mandag 4. april 2016

Mellomørebetennelse

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Akutt mellomørebetennelse er vanlig blant småbarn. Typiske symptomer er smerter i øret i forløpet av en forkjølelse.


Smertene starter ofte om natten, og forverres når barnet ligger. Mellomørebetennelse.

A) Slimhinnepolypper, som har trengt ut i ytre øregang gjennom den perforerte trommehinnen. B) Kolesteatom, en svulstlignende dannelse som ved sin vekst kan ødelegge øreknoklene. Det skjer ofte i forbindelse med en betennelse i nesehulen eller nesesvelget som for eksempel ved forkjølelse eller influensa. Hvordan får man mellomørebetennelse ? Forkjølelse smitter ved at en person som er forkjølet, hoster eller nyser i nærheten av deg. Hjernehinnebetennelse kan komme etter en annen infeksjonssykdom, f. Men man kan også få hjernehinnebetennelse uten at man har vært syk først.


Hvis hjernehinnebetennelsen skyldes virus, blir man helt frisk etter 1-uker. I vanlig språkbruk brukes ørebetennelse nesten.

Før fylte år vil av alle barn ha hatt sykdommen. Tilstanden opptrer sjeldnere hos større barn og voksne. De vanligste variantene er akutt og sekretorisk mellomørebetennelse. Den akutte kommer ofte etter en forkjølelse. Da har slimhinnene i nesesvelget hovnet opp, og forbindelsen mellom svelg og.


Dette er den vanligste mellomørebetennelsene. Den er forårsaket av bakterier eller virus, og går over av seg selv uten behandling. Den gir moderat smerte, og veldig lite allmennpåvirkning. Den kan imidlertid utvikle seg til en akutt mellomørebetennelse (se under). Serøs mellomørebetennelse har generelt en god prognose.


I de fleste tilfeller går mellomørebetennelsen over av seg selv, men noen har behov for behandling. Fire av ti barn med serøs mellomørebetennelse blir bedre av seg selv i løpet av tre måneder. Noen barn, særlig de yngste, kan imidlertid ha væske i mellomøret mye lenger. Dette blir liggende og presse mot trommehinnen fordi øretrompeten er tett på grunn av betennelsen. Det er dette som forårsaker smertene.


På latin heter sykdommen otitt. Du har gjennomgått en klassisk mellomørebetennelse , og vanligvis vil man ha redusert hørsel i noen tid etter at pusset har funnet seg vei ut (dvs når trommehinnen sprekker). Hva er mellomørebetennelse ?

Dersom et lite barn tar seg til øret og gråter mer enn vanlig, kan det være et tegn på at barnet har en akutt mellomørebetennelse. I tillegg til å ha øreverk har barnet gjerne feber. Dersom barnets trommehinne sprekker, kan du se væske som renner ut av øregangen. Infeksjon i mellomøret. Vanlig komplikasjon til øvre luftveisinfeksjon.


Bakteriell årsak finnes hos 30–. Mer enn av barn har hatt minst én akutt mellomørebetennelse før skolealder. Barn som går i barnehage eller har søsken som går i barnehage, er spesielt utsatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg