torsdag 28. april 2016

Allergitest barn

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Noen barn har bare en av disse allergiske sykdommene, andre kan ha flere allergiske sykdommer. De fleste barn har milde plager, men noen barn kan ha betydelige plager.


Prikktest kan utføres på barn i alle aldre, det er ingen nedre aldersgrense. Enkelte typer eksem skyldes kontaktallergi mot ulike stoffer.

Les mer om kontakteksem. Disse allergenene dekker det de aller fleste voksne reagerer på, eller ønsker avklaring på, men vi har andre ekstrakter vi benytter ved spesiell mistanke om andre allergier. Hos barn vil vi for eksempel ofte ha behov for å teste for egg og melk. Testen kan vise om det blir en reaksjon i huden når det legges på forskjellige dråper som inneholder stoffer som folk ofte reagerer på, for eksempel egg, melk, bjørk og gress. En del barn med atopisk eksem har også allergi – ofte mot matvarer.


Barn med eksem har også vesentlig økt risiko for å utvikle andre allergier senere, allergier som igjen kan gi astma eller høysnue. Når det foreligger matallergi og atopisk eksem samtidig, kan inntak av mat barnet er allergisk mot forverre eksemet. Barn med plager fra nese og øyne i pollensesongen kan også ofte ha systemiske plager som tretthet og “kort lunte”.

Førstevalg er nyere antihistaminer som ikke gir tretthet, men også eldre antihistaminer med tretthet som bivirkning kan ha god effekt, særlig hos yngre barn. De kan nemlig ha tatt en allergitest som løy. Matallergier er vanligst hos små barn. De aller fleste vokser den av seg.


Det er ikke noen dokumentasjon på at det finnes allergivennlige eller allergifrie raser. Hvor mye et barn reagerer allergisk på et dyr er forskjellig fra person til person, sier Grøttum. Det er ikke mulig å gjøre prikktest dersom barnet har eksem på teststedet eller har dermografisme. Antihistaminer må seponeres i forkant, da det ellers vil kunne påvirke resultatet av testen. Ein prikktest kan vise om det blir ein reaksjon i huda når det vert lagt på ulike dråpar som inneheld stoff som folk ofte reagerer på.


Hvis man som barn bor i ett hus med kjæledyr, spesielt katt, og har astmatisk bronkitt, vil det være en stor risiko for at man blir allergisk mot katter når man blir voksen. Kjæledyr har en stor plass i vår moderne livsførsel. Når man flytter inn i en leilighet eller et hus, kan tidligere beboerne ha hatt kjæledyr.


Barn og unge blir påverka når nokon i familen blir sjuke. Dei treng å forstå kva som skjer. Vi på sjukehuset skal bidra til at barn og ungdom blir tatt godt vare på i slike situasjonar. Barn som plages med allergisk snue, har opptil sju ganger større risiko for å utvikle astma senere i livet (sammenlignet med barn uten allergi).


Det er derfor det er så viktig å få riktig diagnose og behandling så tidlig som mulig.

Symptomer i kombinasjon med allergitest. Diagnosen tar vanligvis utgangspunkt i symptomer, en fysisk undersøkelse og svar på noen spørsmål. En lege med kunnskap om allergi kan i de fleste tilfeller finne ut hva som forårsaker allergien, ved å ta utgangspunkt i din sykehistorie og dine symptomer samt en allergitest. Blodprøven sendes til et laboratorium, og legen mottar resultatet i løpet av noen dager. En prikktest i kombinasjon med din sykehistorie kan enkelt og hurtig gi svar på om du er allergisk – og mot hva.


Allergi er vår raskest voksende folkesykdom. Mange har allergiske reaksjoner på grunn av ulike typer pollen. Andre har allergi mot dyr eller parfyme. Slapphet hos barn er viktig å ta på alvor og å få grundig undersøkt hos lege.


Men det finnes gode råd for hva du kan gjøre. Hos små barn er allergi mot melkeprotein, egg, nøtter, belgfrukter, fisk og skalldyr de vanligste. Hos eldre barn og voksne er allergi mot nøtter, gulrot, epler, pærer og andre steinfrukter samt skalldyr de vanligste typene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg