mandag 4. april 2016

Symptomer på herpes

Sjansen for å bli smittet er størst dersom seksualpartneren din har et utbrudd av herpes (kontaktsmitte). I begynnelsen av et utbrudd er det få symptomer , og mange oppdager derfor ikke at de har ett utbrudd. Når du blir smittet er det ikke sikkert at du får symptomer , men du blir bærer av viruset. Herpes og symptomer.


Infeksjonen kan reaktiveres på et senere tidspunkt og du vil da få symptomer.

Sårene er smertefulle. Det tar 2-dager fra du har blitt smittet til du får symptomer. Mange er smittet med herpesvirus uten å merke symptomer , mens andre får smertefulle blemmer som går over til små sår på kjønnsorganene. Kun cirka prosent av de med HSV-vet at de har hatt herpes genitalis, ytterligere cirka prosent har hatt symptomer fra underlivet, men ikke fått noen spesifikk diagnose, mens prosent ikke kan rapportere noen subjektive symptomer på tidligere herpes genitalis. Hva er herpes simplex-infeksjon?


Det finnes flere typer herpesvirus, og de kan forårsake ulike sykdommer. De som får symptomer på viruset, opplever også ofte at kjønnsleppene hovner opp og at det kommer mer utflod fra skjeden enn normalt.

De fleste vil ikke gjennomgå HSV-primærinfeksjon før seksuell debut. Medfødt herpes er svært sjeldent i Norge. Helvetesild også kalt herpes zoster, forårsakes av det samme virus som vannkopper, varicella zoster-viruset. Etter du har hatt vannkopper vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk.


Mange herpesvirus kan forårsake sykdom hos sin primære vert, og mange, kanskje alle, kan oppholde seg i en hvilefase i vertens vev, særlig nerveceller, ofte så lenge verten lever. En spesiell form for munnsår kalles after. After er ikke det samme som herpes. De kan ta flere uker å bli kvitt. Helvetesil også kalt herpes zoster, forårsakes av det samme viruset som vannkopper, varicella zoster-viruset.


Prodromer med kløe, svie og brenning. Deretter vesikler eller blemmer som brister og lager sår. Sekundærutbrudd er hyppigst lokalisert til lepper og genitalier, men kan også oppstå i ansiktet, langs øyelokkrender, på fingre, i glutealregionen, i munnslimhinnen (herpetisk gingivostomatitt) og på kornea ( herpes simplex-keratitt).


Helvetesild ( herpes zoster) er en virussykdom som kommer av det samme viruset som gir vannkopper. Vanlige symptomer er utslett, kløe og brennende smerter. Ettersom herpes er svært svittsomt kan man få herpes whitlow av å være i kontakt med et aktivt herpes.

Er du diagnostisert med en herpes simplex infeksjon på øyet, kalles det herpes keratitt. Både HSV-og HSV- samt herpes zooster (virus i herpesfamilien som forårsaker vannkopper) kan gi øyet denne infeksjonen, men som regel er det HSV-som er. Typiske symptomer på kjønnsherpes er at kjønnsorganene blir rødlige, hovne og ømme med små blemmer og sprekker. I løpet av ett til to døgn vil de små blemmene utvikle seg til sår, sier Anne Margrethe Aldin Thune, fagredaktør, kommunikasjonssjef og farmasøyt i Boots Apotek, til Side2. Når det gjelder herpes hos barn, er komplikasjoner uvanlige.


Du bør imidlertid gå rett til legen hvis du merker noen av følgende symptomer : Hvis en nyfødt baby utvikler utslett eller blærer, ledsaget av feber, kan dette være et tegn på en kronisk herpes simplex-infeksjon. Vanligvis halvsidige prodromer med dermatomutbredelse, i form av smerter, kløe, kriblinger og dysestesi. Symptomer å huske på.


I løpet av et par døgn utbrudd med kraftig rubor og grupper av små vesikler innenfor 1–dermatomer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg